Vochtproblemen en gezondheid

Vochtproblemen en gezondheid

Vochtproblemen en de staat van je gezondheid gaan hand in hand. Gezondheidsproblemen kunnen bij iedereen voorkomen en kan in allerlei vormen voorkomen bij jong en oud. De één heeft last van kleine kwaaltjes terwijl de ander last heeft van ernstige klachten. Iedereen loopt risico om vroeg of laat gezondheidsproblemen te krijgen. Wanneer jij nu gezond bent dan is het goed om er eens bij stil te staan wat voor een voorrecht dat is. Toch kunnen gezondheidsproblemen ineens ontstaat uit het niets, maar soms kan er een oorzaak voor zijn. Heb jij ineens uit het niets bepaalde gezondheidsklachten, dan is het handig om te weten wat de oorzaak is. Heb jij bijvoorbeeld al enige tijd last van vochtproblemen in je huis, dan zou het heel goed kunnen dat je gezondheidsproblemen samenhangen met de vochtproblemen en gezondheid.

Een vochtprobleem in huis

Vochtproblemen kunnen door allerlei oorzaken ontstaan. Een bekend vochtprobleem waar veel mensen last van hebben is opstijgend vocht. Dit komt vooral voor in kelders en kruipruimtes, waar vocht door de muren omhoog trekt. Doorslaand vocht kan ook een probleem veroorzaken, als je een slechte gevel hebt met bijvoorbeeld geen goede voegen. Regen slaat tegen de gevel aan en vocht kan de woning binnenkomen. Maar ook een lekkage aan de leidingen die vaak in de muren verborgen zitten kunnen een oorzaak van vocht in je woning zijn. Kenmerken van vochtproblemen zijn vochtplekken op de muur en schimmelvorming. Ook kunnen bepaalde delen van de vloer of muur kouder aanvoelen. Vooral schimmelvorming kan erg gevaarlijk zijn voor mensen en grote problemen met de gezondheid met zich meebrengen. Er zijn enkele typische gezondheidsklachten die vochtproblemen met zich meebrengen. Als je dus één van deze klachten krijgt en je hebt een vochtprobleem in je huis, dan kan er een link zijn.

Allergie en astma

gezondheidsproblemen

Onverwacht ontstane allergieën en astma zijn de meest gehoorde gezondheidsklachten bij vochtproblemen. Bepaalde bacteriën, huisstofmijt en zilvervisjes gedijen erg goed in een warme maar vochtige omgeving. Bij vochtproblemen heb je hier extra veel last van. Als je daar dan ook allergisch voor bent, dan kun je last krijgen van allergieën, zoals eczeem of ander huidproblemen. Ook slaat het vaak op de luchtwegen, waardoor je kortademig wordt of zelfs astma kunt oplopen, terwijl je misschien nooit last van astma gehad hebt. Het is verstandig om het vochtprobleem dan grondig aan te pakken, waarna de gezondheidsklachten vaak ook automatisch verdwijnen. Wanneer je er niets aan doet, loop je het risico dat klachten zich verergeren of zelfs chronisch worden.

Reuma en andere gewrichtsklachten

Het is niet zo dat reuma en gewrichtsklachten ontstaan door vochtproblemen. Vaak heb je zelf al last van reumatische klachten of heb je er aanleg voor. Een vochtprobleem zal de klachten juist verergeren. Door vochtproblemen is de luchtvochtigheid in huis erg hoog en dit verergert juist de pijn in de gewrichten. Ook bij deze klachten is het heel belangrijk direct het vochtprobleem aan te pakken.

vochtproblemen ongezond

Chronische ontstekingen

Een mens ademt heel wat liters lucht per minuut in. Wanneer vochtproblemen in je huis de lucht sterk verontreinigd hebben met schimmels en bacteriën, dan kun je last krijgen van chronische ontstekingen die zich vooral uiten aan de neus- en slijmvliezen en de ademhalingswegen. Het is dan niet meer een simpele verkoudheid wat je hebt opgelopen, maar je slijmvliezen zijn dan chronisch ontstoken.

premies vochtbestrijding