Oorzaken en oplossingen bij vocht na het isoleren van de spouwmuren

vocht na het isoleren van de spouwmuren

Last van vocht na isoleren-spouwmuren ?

Veel oude woningen zijn slecht geïsoleerd. Dit is dan ook vaak de reden dat veel mensen hun oude woning laten isoleren. De beste manier voor isolatie van je woning is dit te doen door de spouwmuren te laten isoleren. Dit scheelt veel, want met een goed geïsoleerd huis hoef je minder te stoken en bespaar je flink op de energiefactuur. Maar een probleem bij een goede isolatie van de spouwmuren kan zijn dat vocht vanuit de woning niet meer naar buiten kan. Dit betekent niet dat het isoleren van een spouwmuur een slechte keuze is geweest. Integendeel, er wordt nu alleen een vochtprobleem zichtbaar, die er waarschijnlijk altijd al is geweest. Het kunnen verschillende soorten vochtproblemen zijn, waar je de oorzaak van moet achterhalen en oplossen. Meer informatie over Vochtproblemen.

Gevolgen van vochtproblemen na isoleren van spouwmuren

De gevolgen van een vochtprobleem na het isoleren van een spouwmuur zijn vooral te zien aan de muren. Dit kan voorkomen aan de binnenmuren en de buitenmuren. Aan deze muren vormen zich dan vochtplekken en schimmelplekken. Dit staat niet alleen lelijk, het is ook ronduit ongezond voor de bewoners. Het is dus van belang om zo snel mogelijk de oorzaak van deze vochtproblemen op te sporen en de herstellen.

Oorzaak

Een goed geïsoleerd huis heeft geen last meer van doorslaand vocht en lekken. Alle gaten zijn door het isolatiemateriaal goed gedicht dus lekken is onmogelijk. Dat er in sommige woningen na het isoleren van de spouwmuren toch nog vochtproblemen ontstaan, heeft vrijwel altijd te maken met opstijgend grondvocht dat vooral in de onderste laag van de muren optrekt. In nieuwe woningen wordt op de eerste rij stenen vaak een vochtwerende laag aangebracht, zodat dit meer voorkomt, maar een oudere woning heeft deze vochtwerende laag niet. Na het isoleren van de woning kan het vocht ineens niet meer weg en blijft het grondvocht in de muren trekken. Het is dus van belang om dit vocht te bestrijden. Daar zijn verschillende manieren voor.

Gebruikte isolatie in spouwmuren

Welk isolatiemateriaal gebruikt is in een spouwmuur is belangrijk. Vaak wordt er een isolatiemateriaal gebruikt die het vocht niet goed kan reguleren. Goed isolatiemateriaal wat voor een goede vochtregulering kan zorgen is dus van belang. EPS korrels zijn hier uitstekend geschikt voor. EPS korrels zorgen ervoor dat vocht en lucht goed kan reguleren, wat de muren ten goede komt.

Condensatievocht

Condensatievocht

Wanneer het isoleren van de woning ervoor heeft gezorgd dat de woning niet meer kan ademen, dan zal de luchtvochtigheid in de woning gaan stijgen. Het vocht kan dan niet meer goed weg met alle gevolgen van dien. Er ontstaat dan condensatievocht in de woning wat vochtplekken en schimmelplekken op de muren kan achterlaten. Daarnaast is het natuurlijk voor de bewoners slecht voor de gezondheid om voortdurend aan condensatievocht blootgesteld te worden. Dit is vrij gemakkelijk op te lossen door op bepaalde plekken in de woning goed te ventileren. Zorg desnoods voor een goed ventilatiesysteem.

Muren onderkappen

Muren onderkappen

De muren onderkappen is een oplossing om van het optrekkende grondwater verlost te worden. Dit is een vrij grote renovatie en niet voor iedereen aan te raden, want de woning wordt aan de buitenmuren dan voorzien van vochtwerende lagen. Deze vochtwerende lagen zullen op de onderste laag stenen aangebracht worden wat best een grote verbouwing betekent. Deze methode is aan te raden als je sowieso van plan bent om een grote verbouwing uit te voeren.

Muren Impregneren

Muren injecteren

De meest ideale oplossing is het impregneren van de muren. In zowel de binnenmuren als de buitenmuren worden kleine gaatjes geboord. Onder hoge druk zal men dan de muren injecteren met een speciale gel dat vocht tegenhoudt. Na het injecteren zal het vocht niet meer in de bovenste stenen van de muren kunnen optrekken. Het injecteren van een gel in de muren is de gemakkelijkste oplossing om meer vocht in de muren te voorkomen. Meer informatie over muren impregneren lees je in het artikel: Gevel waterafstotend maken.

Vochtproblemen en gezondheid