Is zwarte schimmel gevaarlijk of zelfs dodelijk?

Is zwarte schimmel gevaarlijk of zelfs dodelijk?

Zwarte schimmel

Als je een vochtprobleem in huis hebt dan loop je kans dat schimmelsporten je huis binnenkomen en grote schade aanbrengen. Schimmels in je huis zijn nooit goed en kunnen gevaarlijk zijn. Je zult het dan ook moeten bestrijden. Schimmels kunnen niet alleen grote schade aan je woning veroorzaken, maar zijn ook gevaarlijk voor de gezondheid van de bewoners. In sommige gevallen kunnen schimmels zelfs dodelijk zijn. Dit maakt schimmel gevaarlijk als het niet op tijd aangepakt wordt. Van alle schimmels in woningen is zwarte schimmel misschien wel de bekendste soort. Daarom moeten schimmels op muren ook direct verwijderd worden.

Hoe ontstaan schimmels?

Iedereen komt in aanmerking met schimmels. Dit is op zich niet gevaarlijk wanneer de omstandigheden er niet naar zijn om zich te ontwikkelen. Schimmels bestaan uit minuscule schimmelsporen, die via openstaande deuren en ramen je huis binnen kunnen komen en zijn met het blote oog niet zichtbaar. De schimmelsporen hechten zich op de muren, het plafond en gordijnen. Als je verder geen vochtprobleem in huis hebt, dan zullen schimmelsporen zich in een droge omgeving niet verder kunnen ontwikkelen. Het wordt anders en gevaarlijk als je een bepaald vochtprobleem in huis hebt. De lucht in huis zal vochtiger zijn en de schimmelsporen kunnen zich verder ontwikkelen. Vooral op plekken in huis waar het warm, broeierig en vochtig is, zul je dan de eerste tekenen van schimmelvorming kunnen aantreffen. Er worden dan vochtige plekken op de muur gevormd en schimmels gaan verkleuren. De bekende zwarte schimmelsporen zijn van zwarte schimmel. Het is mogelijk om deze zwarte schimmel te bestrijden, maar het blijft symptoombestrijding als je niet de daadwerkelijk bron van zwarte schimmel gaat bestrijden. Een vochtdiagnose en vochtbestrijding is daarom ook van het grootste belang om in de toekomst zwarte schimmel te voorkomen.

Luchtvochtigheid

luchtvochtigheid

Niet enkel een vochtprobleem zorgt ervoor dat zwarte schimmel gevormd kan worden. Ook ruimtes met een hoge luchtvochtigheid lopen meer risico om door zwarte schimmel aangetast te worden. Dit gaat dan om ruimte waar veel water verbruikt wordt, zoals de keuken, slaapkamer en de badkamer. In deze ruimte is ventilatie vaak een probleem. Zorg er in deze ruimtes voor dat je een goede ventilatie hebt . Zonder goede ventilatie zal de zwarte schimmel blijven terugkomen, met als gevolg dat je zwarte schimmel zal terugkomen.

Zwarte schimmel gevaarlijk voor de woning

Voordat zwarte schimmel gevaarlijk gaat worden is het van belang om dit op tijd aan te pakken. Zwarte schimmel op muur is vaak een eerste teken dat de schimmels in ontwikkeling zijn. Wanneer hier niets aan gebeurt, zal het zich uitbreiden met alle gevolgen van dien. Je kunt deze zwarte schimmel verwijderen door met speciale schimmelbestrijders de plekken te behandelen, maar wil je definitief van zwarte schimmel afkomen, dan zul je het daadwerkelijke vochtprobleem moeten aanpakken. Doe je dit niet dan zal zwarte schimmel dieper in de constructie van je woning trekken, zodat het niet meer gemakkelijk weg te doen is. Onderdelen van de woning zullen dan geheel aantast worden door zwarte schimmel, zoals spaanplaten, gipsplaten en pleisterwerk. Als zwarte schimmel ook hout aantast dan heb je helemaal een probleem. Zwarte schimmel op hout elimineren is erg lastig en vaak zal de houten constructie volledig vervangen moeten worden. Laat daarom een vochtdiagnose in je huis uitvoeren, zodat je een indicatie krijgt, wat de bron van de zwarte schimmel is, zodat je een goede vochtbestrijding kunt uitvoeren.

Zwarte schimmel ook gevaarlijk voor de gezondheid

Nog erger is het dat zwarte schimmel ook gevaarlijk voor de gezondheid is van de bewoners. In sommige gevallen kan zwarte schimmel dodelijk zijn. Dat schimmel gevaarlijk is, is wel bekend, maar dat het dodelijk kan zijn is niet altijd bekend en wordt vaak onderschat. Het is niet direct zo dat schimmel gevaarlijk is voor gezonde mensen, maar bij mensen die reeds gezondheidsklachten hebben, kunnen de klachten verergeren met uiteindelijk een dodelijk gevolg. Zwarte schimmel tast vooral de luchtwegen aan. In eerste instantie zul je last krijgen van lichte klachten, zoals hoesten of niezen, maar naderhand kunnen de klachten verergeren of chronisch worden, zoals astma, bronchitis of allergie├źn. Zorg dus voordat schimmel gevaarlijk en uiteindelijk dodelijk gaat worden je dit met een goede vochtdiagnose en vochtbestrijding aanpakt. Het is maar een tijdelijke oplossing als je niet de bron aanpakt. Zwarte schimmel zal zich dan kunnen blijven ontwikkelen en echt gevaarlijk kunnen worden.

ventilatie slaapkamer