Vochtmeter kopen online of vochtigheidsmeter, onmisbaar bij bouwen of renoveren

Met een vochtmeter weet je meteen hoe vochtig je muren, gyproc of vloeren zijn. Waarom dat belangrijk is? Veel mensen weten het niet echt, maar tijdens het bouwen van een woning of het renoveren komt er best veel water aan te pas. Denk bijvoorbeeld aan al het cementwerk in de muren en vloeren. Het cement neemt een vast vorm aan, dus het gebruikte water zie je niet, maar zit nog wel verwerkt in de mortel. Een veel voorkomend probleem na de oplevering is dan ook vaak het bouwvocht. Met teveel vocht in de muren kan er niet behangen worden en ook houten vloeren wordt moeilijk. Het is dan eerst van belang dat alle vocht verdampt en er geen vocht blijft zitten. Heb je een nieuwbouwwoning of is je woning net gerenoveerd? Het loont zich dan misschien om een vochtmeter aan te schaffen.Lees meer over vochtbestrijding.

vochtmeter

Stanley vochtmeter

vochtmeter stanley

Stanley vochtmeter

Waarom een vochtmeter gebruiken?

Na een verbouwing of na de bouw van je woning is de eindafwerking heel belangrijk. Een nieuw behang, een nieuwe vloer of wat schilderwerk. Het materiaal dat daarvoor gebruikt wordt is vaak gevoelig voor vocht. Als er nog teveel vocht in de muren of de vloer zit, dan kunnen de materialen aangetast worden. Vooral bij langdurige aanraking met vocht kan het materiaal beginnen te schimmelen en dat is niet bevorderlijk voor het materiaal zelf en de gezondheid van de bewoners. Het is daarom verstandig om van te voren de muren en de vloer met een vochtmeter te controleren op de hoeveelheid vocht. Is het vochtpercentage op een aanvaardbaar niveau, dan kun je met een gerust hart je muren behangen en de vloer leggen. Blijft uit de vochtmeting dat er teveel vocht in de muren en vloeren zit dan kun je maatregelen nemen het vocht zo snel mogelijk te laten verdampen. Maar niet alleen tijdens het bouwen of renoveren van een woning is een vochtmeter handig. Ook als je een vochtprobleem hebt, kun je op deze manier nagaan hoe hoog het vochtgehalte is en krijg je een indicatie hoe snel je het probleem moet aanpakken. Ook kun je de vochtmeter gebruiken in de kelder, waar vaak een slecht vochtklimaat aanwezig is of meten of je brandhout al goed is opgedroogd.

Welk soort vochtmeter?

Er zijn twee soorten vochtmeters op de markt. Dit zijn destructieve vochtmeters en niet-destructieve vochtmeters. Destructieve vochtmeters zijn ideaal om te gebruiken tijdens de bouw of renovatie. Hier zitten namelijk twee pinnetjes aan die je in de muur moet steken. Vervolgens verschijnt het vochtpercentage op je scherm. Bij een pas behangen of geschilderde want is dit natuurlijk niet handig, want je beschadigd de muur. Vandaar dat tijdens de bouw dit een handig hulpmiddel is voor de nog onafgewerkte muren. Wil je achteraf nadat de wanden zijn bekleed alsnog het vochtgehalte meten, ga dan voor de niet-destructieve vochtmeter. Deze meter heeft een meetkop die je tegen de muur aanlegt en die zo het vochtpercentage kan meten. Wil je juist niet het vochtgehalte in je muren meten maar de luchtvochtigheid in een bepaalde kamer? Dan kun je vrij goedkoop een hygrometer aanschaffen. Vaak is een hygrometer ook geïntegreerd in een weerstation. Vooral als je veel last hebt van condensvorming is het wel eens goed om te weten hoeveel de luchtvochtigheid is en wat de oorzaak zou kunnen zijn van een te hoge luchtvochtigheid.

vochtplek onderaan muur