Kostprijs opstijgend vocht bestrijden

Type oplossing tegen opstijgend vocht Gemiddelde kostprijs
Injecteren van de muren Tussen 100 & 125 euro per lopende meter
Onderkappen van de muren Tussen 150 & 160 euro per lopende meter

Stel dat u een iets oudere woning heeft gekocht. Met als doel het opknappen ervan. Dan is de kans groot dat er vochtproblemen opgelost moeten worden. Dat betekent bijna in alle gevallen dat het gaat om het aanpakken van problemen met opstijgend vocht. Dat is vocht uit de grond dat een weg naar boven aan het zoeken is. Het trekt dan bijvoorbeeld in de muren van het huis. Dit probleem met vocht is bijzonder lastig te noemen. Al is er wel een oplossing voor.

Meer informatie over opstijgend en optrekkend vocht vind je hier

Aan de slag met opstijgend vocht

Het is goed om te weten wat het plan van aanpak is in zulke gevallen. Wie te maken krijgt met opstijgend vocht, heeft behoefte aan duidelijkheid. Niet alleen over de manier van werken, maar ook over de kosten die met het oplossen gepaard gaan. De volgende informatie speelt daar een belangrijke rol in. Het is dus ook goed om even verder te lezen wanneer de problemen direct aangepakt moeten worden.

prijs bestrijden opstijgend vocht

Zaken om op te letten

Voor de meeste bewoners is het probleem met vocht direct een groot probleem. Zij weten namelijk dat het verhelpen ervan altijd flink wat zal gaan kosten. Tenminste, dat wordt vaak gedacht. Toch is dit echter lang niet altijd aan de orde. Soms is het zelfs tegenovergesteld. Het is relatief gemakkelijk om het probleem te verhelpen wanneer het opstijgend vocht betreft. Daardoor hoeven de kosten ook niet te ver op te lopen in dat opzicht.

De kosten van het aanpakken

Het is wel belangrijk om dan te weten welke methode het best gebruikt kan worden om dit voor elkaar te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door naar de volgende mogelijkheden te kijken. Mede ook omdat de prijs per methode wel wat kan verschillen. Zo kost het injecteren van de muren €100,- tot €125,- per lopende meter. Het onderkappen van de muren kost daarentegen €150,- tot €160,- per lopende meter.

De elementen in de kostprijs

Als het gaat om de prijs van het bestrijden van opstijgend vocht, dan is dit opgebouwd uit verschillende elementen. Het is goed om precies te weten wat er allemaal in is opgenomen. Zo’n 40 procent wordt gebruikt voor de materialen die nodig zijn voor het werk. Daarnaast is 50 procent van de prijs nodig om de arbeid die ervoor nodig is te bekostigen. Dit gaat dan vooral om het injecteren van de muur. Daarnaast is er ook 10 procent nodig om de voorrijkosten te kunnen afdekken. Dit maakt samen de gehele prijs.

Keuzes die van invloed zijn op de prijs

Er zijn verschillende zaken die een rol spelen bij het opbouwen van de prijs voor het aanpakken van opstijgend vocht. Afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden zal de prijs dus ook anders uitpakken. Daarom is het wel ook goed om te weten hoe dit uitpakt. Wat zijn de keuzes die hier een rol in spelen?

1: De muren injecteren tegen het opstijgend vocht

Als het puur om de kosten gaat, dan is het natuurlijk duidelijk welke optie er altijd het best uit komt. In dat geval is het altijd slimmer om voor het injecteren van de muren te gaan. In dit geval betekent dat, dat er na elke 10 centimeter een gat wordt gemaakt om er een vochtwerend middel in te injecteren. Zo wordt de betreffende muur aangepakt. Op die manier wordt een grens getrokken waar het vocht niet voorbij kan komen. Het grondwater blijft daaronder. De prijs voor deze werkzaamheden is duidelijk. Die zal liggen tussen €100,- en €125,- per lopende meter. Dit in tegenstelling tot de andere optie die er ligt.

2: De muren onderkappen

De enige andere oplossing tegen opstijgend vocht is het onderkappen van de muren. Dit is echter wel ook direct een veel meer intensieve oplossing. Juist ook omdat er bijvoorbeeld veel arbeid bij nodig is. De gehele woning moet worden gelift. Op die manier is er een barrière op te werpen. Dit is vaak de methode die bij renovatie wordt gekozen. Dit komt met name doordat het flink duurder is dan de keuze voor het injecteren van de muren. Het onderkappen zal een aardige kostprijs met zich meebrengen. Reken op een prijs die tussen €150,- en €160,- per lopende meter zal liggen. Dit is het grote verschil tussen beide opties.

Manieren om goed te besparen

Er zijn gelukkig wel een aantal manieren waarop het optrekkend vocht in huis is te stoppen. Los van het feit of er gekozen wordt voor het injecteren of het onderkappen, is het altijd mogelijk om dit aan tee passen aan de mate van budget die beschikbaar is. Dat kan bijvoorbeeld door een aantal slimme tips te volgen. Dit kan een slimme zet zijn voor iedereen die een beperkt budget heeft.

Gebruikmaken van kwantumkorting

Het is niet zo dat opstijgend vocht een zeldzaamheid is. Wanneer dit in een bepaalde woning voorkomt, dan is de kans groot dat dit ook bij de omringende woningen het geval is. Juist ook omdat er vaak bij al deze woningen sprake is van onvoldoende waterkering. In dat opzicht is het dus ook slim om naar een gezamenlijke oplossing te zoeken. Bijvoorbeeld door het als gezamenlijk project aan de specialist aan te bieden. Dit geeft kans op het krijgen van een kwantumkorting.

Alles in één keer aanpakken

Zoals het in meerdere woningen kan voorkomen, is het ook zo dat het binnen 1 woning in meerdere muren kan voorkomen. Dat betekent dus ook dat er op die manier een korting te krijgen is. Wie het slim aanpakt laat namelijk direct al deze aangetaste muren aanpakken. Door het injecteren in één keer te doen is er een voordeel in de kosten uit te halen.

De plaatselijke specialist

Een andere tip heeft vooral betrekking op het feit dat er ook een deel aan voorrijkosten in de prijs is opgenomen. Dit is natuurlijk een gemakkelijke manier om de kosten terug te dringen. Dat is te doen door de afstand te verkleinen. Een specialist uit de buurt maakt minder kilometers en zal dus ook minder rekenen voor dit deel.

Vergelijken om meer te besparen

Tot slot is het altijd slim om te vergelijken. Door de offertes van meerdere aanbieders naast elkaar te leggen is direct een goed beeld te krijgen van de verschillen die tussen deze specialisten te ontdekken zijn. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om de juiste prijs te vinden. Met als gevolg dat het veel minder hoeft te kosten om het opstijgend vocht aan te pakken. Dat maakt het alleen maar aantrekkelijker om snel voor de aanpak te kiezen. Vraag dus altijd meerdere prijzen op en baseer daar dan de uiteindelijke keuze op. Dit is heel gemakkelijk te doen en kan veel geld besparen.