Kostprijs om een lek te detecteren

Type werkzaamheid Gemiddelde kostprijs
Grondige lekdetectie inclusief rapport Gemiddeld tussen 350 & 500 euro

Een probleem met een lek kan al snel tot flinke problemen leiden. Daarom is het van groot belang dat het lek altijd spoedig wordt gevonden. Het detecteren van een lek is de eerste stap naar een oplossing. Wie dit niet doet, mag wel enige schade verwachten. Het opsporen van het lek is echter niet gemakkelijk. Dat komt omdat er vaak schade op andere plekken te vinden is dan waar het daadwerkelijk lekt.

kostprijs lekdetectie

Een vochtexpert laten kijken

Het is lang niet altijd makkelijk om het lek vast te stellen wanneer hier geen getraind oog voor is. Het is dus belangrijk om hier een professional bij in te schakelen. Die kan dan snel zien waar he probleem te vinden is. Wie voornemens is om dit te doen, wil natuurlijk wel meer informatie. Bijvoorbeeld waar het gaat om de kosten die hiermee gemoeid zijn. Het is dan ook goed om direct even verder te lezen. Dit zal veel duidelijkheid bieden op dit vlak.

De voorafgaande werkzaamheden

Er zijn verschillende redenen om de professional erbij te halen als het om lekdetectie gaat. Voordat hiertoe wordt overgegaan is het natuurlijk wel essentieel om zeker te weten dat het om een lek gaat. Het is dus eerst belangrijk om zelf de volgende punten even langs te lopen. Zo is het in de eerste plaats belangrijk dat er vochtvlekken en schimmels zichtbaar worden op bepaalde plekken in huis. Er zijn op de factuur meer kosten voor verbruik van water te zien. Ook zal de isolatie vaak minder goed zijn dan voorheen. Dit zijn allemaal indicaties.

De kosten van een lek detecteren

Er zijn meerdere zaken die dus kunnen wijzen op een lek. Wanneer de hiervoor genoemde zaken in huis te zien zijn, dan kan dat erop wijzen dat het lekt. Het is dan belangrijk om een professional erbij te betrekken. Die kan dan bekijken of er lekdetectie nodig is. Ook is het dan goed om te weten welke kosten hiermee gemoeid zijn. Dat is niet lastig, want een detectie met bijbehorend rapport zal tussen €350,- en €500,- kosten. Dit geeft een goede indicatie.

Waaruit bestaan de kosten?

Het is natuurlijk goed om te weten waaruit de kosten voor een lek detecteren bestaan. Er zijn een aantal verschillende elementen. Opvallend is dat arbeidskosten daarin het grootste aandeel vormen. Dat komt natuurlijk omdat het vooral inspectiewerk betreft. Er is ook een klein deel afschrijving van de inspectie-instrumenten. Daarnaast is er nog een deel voor de voorrijkosten die gerekend worden.

Manieren om de prijs voor lekdetectie te verlagen

Natuurlijk zit er wel wat verschil in de manier waarop de detectie wordt uitgevoerd. Daarom kan de prijs ook variëren. Het is goed om te weten welke factoren hier een rol in spelen. Zo kan de prijs een stuk hoger of juist lager uitvallen. Dit is natuurlijk wel een belangrijke stap die gezet kan worden. De volgende punten spelen in ieder geval een rol.

1: Het type detectie

Misschien wel de belangrijkste keuze op dit gebied is de manier waarop de detectie wordt uitgevoerd. Dit kan namelijk in allerlei verschillende vormen. De specialist kan snel zien welke vorm het meeste kans van slagen heeft. Dit kan dan om de volgende opties gaan:

  • opsporen met een infraroodcamera
  • Opsporen met ultrasone detectie
  • Een druktest uitvoeren
  • Een endoscopie uitvoeren

Hoewel het type detectie dat uitgevoerd wordt wel enige invloed op de kosten heeft, is het wel belangrijk om dit goed in perspectief te zien. Het is niet zo dat hier hele grote verschillen mee worden gemaakt. Het is dan zo dat er tussen de 300 en 500 euro voor gerekend wordt. Afhankelijk van de vorm.

2: De voorbereidingen

Als het gaat om de voorbereidingen, dan kan er wel wat aan de kosten gedaan worden. Veel specialisten komen eerst kijken wat er nodig is. Vervolgens worden de voorbereidingen gedaan. Dan pas zal de lekdetectie gaan plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het leeghalen van de woning om goed te kunnen detecteren. Dit is slechts één voorbeeld van wat er allemaal onder voorbereiding kan vallen. Door dit soort werk zelf te doen kan er veel van de kostprijs af worden gehaald. Dat betekent natuurlijk wel dat er zelf even gewerkt moet worden. Wie dit gewoon zelf kan doen, kan op die manier wel flink wat geld in eigen zak houden.

Tips om mee te besparen

Natuurlijk is het altijd mogelijk om te besparen. Ook al zijn vochtproblemen eigenlijk altijd een dure zaak. In dat geval is het juist belangrijk om er iets aan te kunnen doen. In dat opzicht is het dus ook goed om te bekijken welke dingen er te doen zijn om dit in de hand te houden. Denk dan aan de volgende tips. Die hebben in dat opzicht flink wat waarde.

Een claim bij de verzekeringsmaatschappij

Het is weliswaar niet echt besparen, maar het kan wel de kosten helpen drukken. Het gaat dan natuurlijk om een claim bij de verzekeraar. Zo is er voor een belangrijk deel de mogelijkheid om waterschade te verhalen via de brandverzekering. Daar vallen bijvoorbeeld ook de kosten voor lekdetectie onder. Het is dus mogelijk om een deel van de kosten gewoon vergoed te krijgen. Alleen al om die reden is het dus aantrekkelijk om de verzekeraar aan te schrijven.

De expert in de omgeving

Het is natuurlijk zo dat een deel van de kosten voortkomt uit voorrijkosten. Die kunnen tussen de 50 cent en 1 euro per kilometer liggen. De simpele redenatie zegt dan dat de kosten flink kunnen teruglopen wanneer er minder kilometers gereden worden. Dat betekent dus dat een specialist in de buurt altijd een slimme optie is om te kiezen. Op die manier is de prijs goed terug te dringen.

Korting met de buren

Wanneer er vochtproblemen door een lek zijn, dan kan het zo zijn dat dit ook bij de buren het geval is. Dan is het dus slim om samen de specialist in de arm te nemen om beide woningen na te laten kijken om de precieze bron goed vast te stellen. Daar komt dan ook nog eens bij dat de kosten wat lager kunnen uitvallen. De specialist zal dan een zogenaamde kwantumkorting kunnen bieden op de totaalprijs. Zo profiteert iedereen ervan. Dit is natuurlijk een goede optie.

Besparen door vergelijken

Een andere goede manier om zeker te zijn dat de kosten niet verder oplopen, is vergelijken. Wie een aantal offertes aanvraagt bij verschillende specialisten, heeft snel goed inzicht. De laagste prijs vinden is dan ook niet moeilijk. Op die manier kan er dan dus ook flink minder worden betaald dan normaal gesproken het geval zou zijn. Dat is natuurlijk altijd een goed idee. Vergelijken is dus essentieel.