Problemen met condensatievocht in de badkamer

Het is vaak zo dat juist in een vochtige ruimte als de badkamer allerlei vochtproblemen kunnen ontstaan. Dit is dan te wijten aan condensatie. Denk aan problemen zoals schimmelvorming. Dit is vaak het gevolg van onvoldoende ventilatie. Het is daarom ook belangrijk om te weten wat er te doen is tegen condensatie in de badkamer.
Lees meer over condensatievocht.

De gevolgen van condensatieproblemen

Het is goed mogelijk dat er vocht in de badkamer blijft hangen. Dit betekent dan ook dat er problemen zullen ontstaan met schimmels. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de bovenzijde van de muur of aan het plafond. Al is het wel zo dat schimmels overal kunnen voorkomen. Het is natuurlijk zo dat schimmels lelijk zijn en ook nog eens flink stinken. Daarnaast is het ook zo dat schimmels slecht zijn voor de gezondheid. Om die reden is het belangrijk om de schimmels op de juiste wijze uit de badkamer te verwijderen. Maar ook is het belangrijk om de oorzaak, namelijk de condensatie, tegen te gaan.

condensatie badkamer

Het voorkomen van condensatie

Het is goed om een methode toe te passen die condensatie tegengaat. Denk dan bijvoorbeeld aan het plaatsen van een badkamerventilator. Dit is vaak een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat vocht wordt afgevoerd via een bestaand afvoerkanaal. Het is goed mogelijk om de ventilator van een sensor te voorzien zodat duidelijk is wanneer deze aan en uit moet schakelen. Er zijn flink veel ventilatoren op de markt. Daarom is het belangrijk om dit goed uit te zoeken.

Een keuze uit de soorten ventilatoren

Om condensatie tegen te gaan is het belangrijk om de juiste badkamerventilator te kiezen. Er zijn veel verschillende soorten. In de eerste plaats is er die met de nalooptimer. Die blijft wat langer draaien, ook na gebruik van de badkamer. Daardoor kan al het vocht in de lucht ook echt goed worden afgevoerd. Wel is het dan van belang dat een ventilator wordt gekozen met voldoende capaciteit. Dit is te bepalen door de omvang van de badkamer en de omvang van het afvoerkanaal hierbij te betrekken. Een kanaal heeft vaak een diameter van 100, 125 of 150mm. Let hier dus wel goed op.

Een rooster in de badkamer

Een andere manier om actie te ondernemen is door een ventilatierooster te plaatsen. Dat is namelijk nodig om ook voor goede toevoer van lucht te verzorgen. Alleen op die manier kan de lucht voldoende circuleren waardoor de vochtige lucht kan worden afgevoerd. Dit rooster kan bijvoorbeeld onderin de deur van de badkamer worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er voldoende toevoer is en dat de verhouding tussen aanvoer en afvoer van lucht goed in orde is. Zo is de condensatie tegen te gaan.

Het voorkomen van condensatie

Is het ook mogelijk om condensatie te voorkomen? Dit is niet direct gemakkelijk. Het is dan altijd belangrijk om een vorm van mechanische of natuurlijke ventilatie in de badkamer te hebben. Dat betekent dus dat een ventilator nodig is, of een rooster, of dat het raam moet worden opengezet. Dit kan natuurlijk soms lastig zijn door de omstandigheden.