Vochtbestrijding in de muren

Wie problemen heeft met natte muren, zal daar flink wat zorgen om hebben. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats door de lelijke uitstraling van de muren. Daarnaast is vocht in de muren natuurlijk ook gewoon een gevaar voor de woning. Het is namelijk zo dat er bijvoorbeeld schimmels door kunnen ontstaan die de gezondheid aantasten. Ook kan hout en beton gaan rotten wat gevaren met de veiligheid met zich meebrengt. Daarnaast kan er allerlei schade aan vloer, behang, verf enzovoorts ontstaan. Daarom is het belangrijk om direct de specialist voor vochtbestrijding in de muren in te schakelen. Er zijn verschillende soorten problemen die elk ook verschillende soorten vochtbestrijding oplossingen hebben. Hier is meer te lezen hierover.

vochtbestrijding muren

Vocht dat doorslaat

Een belangrijk probleem als het om vocht in de muren gaat, is doorslaand vocht. Dit ontstaat zomaar op elke willekeurige plek op de muur. De oorzaak is een lek in de gevel. Het water dat buiten op de muur komt, trekt naar binnen. Dit is ook de reden waarom het doorslaand vocht wordt genoemd. De enige manier om dit op te lossen is door de gevel opnieuw water dicht te maken. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

De gevel impregneren

In de eerste plaats is er de mogelijkheid om de gevel te impregneren. Dit kan worden gedaan door deze te behandelen met een impregneermiddel. Of door te kiezen voor het gebruik van waterafstotende verf. Het is wel belangrijk om te beseffen dat deze methode eigenlijk vooral preventief goed werkt en daarom dus eigenlijk moet worden toegepast nog voor het vocht doorslaat. Zijn er al scheuren in de muur ontstaan? Dan is er vaak een sterkere maatregel nodig. Impregneren kan al voor €10,- al zal verven eerder €20,- gaan kosten. Tenzij te de werkzaamheden zelf uitvoert.

De gevel renoveren

Een andere optie is de gevel renoveren. Dit is wel een goed idee wanneer er al scheuren in de muur zijn ontstaan. Door ouderdom of slecht onderhoud kan dit het geval zijn. Renovatie van de gevel is dan de manier om hier iets aan te doen. De kapotte stenen worden vervangen, de voegen worden weer dichtgemaakt. Bovendien is er dan de mogelijkheid om direct te impregneren. Het is voor elke gevel aantrekkelijk om na een bepaalde tijd aan renovatie onderworpen te worden. Denk dan aan kosten van €50,- per vierkante meter.

De gevel bekleden

Het is ook mogelijk om van de nood een deugd te maken. In dat geval is het een optie om de gevel opnieuw te bekleden. Dat kan bijvoorbeeld met sierpleister, maar ook met metaal of hout. Dit is vaak een optie wanneer er ook voor nieuwe vormen van isolatie wordt gekozen. Op die manier is er veel mogelijk. De bekleding van een gevel kost gemiddeld €75,- per vierkante meter. Komt daar isolatie bij, dan komt daar €25,- bovenop.

Optrekkend vocht

Een ander probleem dat met enige regelmaat voorkomt is het zogenaamde optrekkende vocht. Deze vorm van vocht in de muren is vooral bij oudere woningen te zien. Dit komt bijvoorbeeld doordat er geen waterkering in de muren is aangebracht. De muren zuigen het water uit de grond op en houden dit vast. Daardoor zal het water steeds verder omhoog kruipen. Dit kan zelfs tot in de woonruimte gebeuren. Dit maakt het ook gemakkelijk te herkennen. Dit zijn de mogelijke oplossingen

Alsnog een waterkering plaatsen

Wat eerst is nagelaten is achteraf recht te trekken. Dat betekent dus dat er alsnog een waterkering of onderkapping in de muren wordt geplaats. Bedenk wel dat dit een flink intensief werk is en dat hier de nodige tijd voor moet worden uitgetrokken. Er moet horizontaal een rij stenen worden verwijderd om de kering hierin aan te brengen. Daarna is het probleem wel voorgoed verholpen. Het kost €130,- per meter.

Injecteren van de muren

Het is ook mogelijk om voor het injecteren van de muren te kiezen. In dat geval wordt er een waterafstotende gel in de muren gespoten. Daardoor kan het water niet heen trekken. Wel is het zo dat de gel afbrokkelt zodat er na verloop van tijd opnieuw werk nodig is. Het kost zo’n €125,- per strekkende meter.

Condensatie

Een ander probleem, dat ook vaker lijkt voor te komen, is condensatie. Dit komt onder andere doordat er meer en meer goede isolatie in woningen te vinden is. De goede isolatie zorgt namelijk dat de luchtcirculatie in huis minder wordt. Door beperkte ventilatie kan het vocht niet weg. Daardoor slaat het aan. Er zijn oplossingen.

De ramen en deuren openen

Wie op dagelijkse basis de ramen en deuren opent merkt dat de condensatie afneemt. Bovendien is het gratis. De werking is echter slechts tijdelijk.

Roosters plaatsen

Door roosters te plaatsen is er een voortdurende circulatie mogelijk. Dit kan worden gedaan door roosters te plaatsen voor zo’n €40,- per stuk.

Ventilatiesysteem plaatsen

Het gebeurt in nieuwbouwwoningen al, maar ook bestaande woningen kunnen er veel waarde van hebben. Het gaat dan natuurlijk om de aanleg van een mechanische ventilatie. Dit kan al voor een redelijk beperkte prijs. Wie een goed systeem wil hebben rekent op zo’n €3000,-. Er zijn echter veel variaties.

Andere vochtproblemen

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten vochtproblemen. Als het gaat om vochtbestrijding in de muur, dan moet hier dus ook goed naar gekeken worden. Een voorbeeld is een lek in het leidingnet. Het is belangrijk om dit goed op te sporen. Vervangingswerk is dan noodzakelijk. Ook kan er een zogenaamde koudebrug in de isolatie ontstaan. Dit brengt vochtproblemen in de muren met zich mee. Koude lucht houdt vocht minder goed vast. Het is belangrijk om dan de isolatie in de muren te laten nazien en verbeteren. Tot slot is het belangrijk om op bouwvocht te rekenen. Dit kan in een nieuwe woning tot wel 5000 liter betreffen. Zorg dat dit eerst goed droogt.

Offertes van specialisten

Is één van deze problemen aan de orde? Dan is het belangrijk om een specialist dit vast te laten stellen en er iets aan te doen. Om ervoor te zorgen dat dit voor de best mogelijke prijs gebeurt, is vergelijken van belang. Door goed aan te geven wat het probleem is zijn offertes op maat te krijgen. Kies er de beste uit om vochtbestrijding in de muur te laten plaatsvinden.

Vochtbestrijding prijs