Vloerdrainage om vochtproblemen tegen te gaan

Er zijn allerlei reden waarom een kelder vochtig is. Er kan dan zelfs vochtschade ontstaan wanneer hier niet tijdig iets aangedaan wordt. Gelukkig zijn er wel voldoende opties om er wel iets aan te doen. Eén van de mogelijkheden waar het om gaat, is vloerdrainage. Dit is een goede manier om de kelder weer goed vochtvrij te maken. Het is dan belangrijk dit wel op de juiste wijze te doen.

Op deze pagina vindt u meer informatie over drainage.

vloerdrainage

De oorzaak van een natte vloer

Het is belangrijk om goed te begrijpen waar een natte vloer vandaan komt. In veel gevallen ligt dit aan condensatie. Er is dan onvoldoende ventilatie in de kelder. Het aanleggen van een goed MV-systeem is dan vaak de juiste oplossing. De oorzaak van het vocht ligt echter wel in bijvoorbeeld grond of sijpelwater. Dit moet ook worden aangepakt. Dit is de reden waarom het kiezen voor kelderbekuiping of kelderdrainage belangrijk is. Dit is anders voor binnentredend grondwater. Dan is het juist slimmer om vloerdrainage aan te leggen om de natte vloer droog te krijgen.

Wat is vloerdrainage precies?

Het is belangrijk om te weten wat vloerdrainage dan precies inhoudt. Het is de manier om de kelder of kruipruimte waterafstotend te maken. Dat komt omdat het aanleggen van een drainagesysteem meerdere lagen in de kelder aanbrengen betekent. Die lagen bestaan uit diverse waterafstotende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan een speciaal noppenmembraan dat hier een rol in speelt.

Dit membraan is belangrijk voor het afvoeren van vocht. Dat kan op deze manier namelijk direct. Dit gebeurt allemaal onder de keldervloer. Het is dan ook belangrijk om speciale leidingen aan te leggen. Sluit deze aan op de waterpomp die het water voortdurend wegpompt. Het water dat binnenkomt wordt dan ook direct weer afgevoerd en kan geen schade aanrichten.

De belangrijkste pluspunten van vloerdrainage

Of het nu gaat om vloerdrainage of om een andere vorm van drainage, er zijn altijd een flink aantal voordelen. Zo is deze methode heel efficiënt. Het is een goede manier om direct een einde te maken aan diverse vochtproblemen in de kelder. Zo is grondwater direct weer uit de kelder te pompen en speelt het verder geen gevaarlijke rol meer.

Wie naast vloerdrainage ook voor wanddrainage kiest, weet zich ook beschermd tegen andere vormen van vocht. Denk bijvoorbeeld aan sijpelwater. Wanneer het flink heeft geregend kan dit een groot probleem zijn. Dat het systeem het water direct afvoert is dan een groot voordeel. Daarmee is te voorkomen dat juist de wanden van de kelder een bedreiging voor de woning vormen.

Slim handelen bij vochtproblemen

Het is wel belangrijk om direct slim te handelen wanneer vochtproblemen optreden. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een specialist. Die kan direct vaststellen welke maatregelen het best werken. Op die manier is het goed mogelijk om snel te zorgen dat alle zaken in orde komen. De juiste oplossing voor elk probleem is op deze wijze gemakkelijk te vinden. Dit is natuurlijk een groot voordeel. Alle reden om hier dus direct voor te kiezen zodra vocht wordt opgemerkt in de woning.