Luchtontvochtiger kopen

Met een lucht ontvochtiger kan je de luchtvochtigheid makkelijk op peil houden: Vochtproblemen ontstaan dikwijls door een slecht leefklimaat in huis. Meestal is dan de luchtvochtigheid veel te hoog. Condensvorming is dan vaak het gevolg. Als de luchtvochtigheid maximaal is zal vocht beginnen te condenseren. Dit is vooral te zien op koude oppervlakken zoals ramen waar condensdruppels zich op afzetten. Meestal helpt het dan om een raam open te zetten, zodat het teveel aan vocht naar buiten kan ontsnappen. Maar soms helpt dit ook niet en zal condensvorming ook voorkomen op muren. Dit kan tot gevolg hebben dat je last krijgt van allerlei nare gevolgen daarvan, zoals vochtplekken op de muren en het ontstaan van schimmel. Dit kan weer het materiaal aantasten en zelfs de gezondheid aantasten. Alles over de mogelijkheden en waarop je moet letten bij de aankoop van een luchtontvochtiger lees je hier.

Oorzaak van condensvorming

Meestal is een hoge luchtvochtigheid in de woning maar tijdelijk. Je hebt in een woning namelijk te maken met woonvocht en dat is niet te voorkomen. Mensen zelf kunnen dagelijks zelf veel vocht verliezen en we kunnen denken aan vocht wat vrij komt tijdens het koken en het douchen. Als de woning goed wordt geventileerd dan is er geen enkel probleem en kan het teveel aan vocht gemakkelijk de woning verlaten. Bij een slechte ventilatie blijft vocht in de woning hangen en zul je last kunnen ervaren door condensvorming. Veel ernstiger is het als condensvorming niet veroorzaakt wordt door woonvocht maar door andere vochtproblemen. Bekende vochtproblemen zijn bijvoorbeeld optrekkend grondvocht en doorslaand vocht. Je kunt dan nog zo goed je woning ventileren, maar als het vochtprobleem niet opgelost wordt, blijf je last houden. In dit geval is het dus belangrijk om de bron van het vochtprobleem aan te pakken om het uiteindelijke probleem met condensatie te voorkomen. Je kunt hulp krijgen om een te hoge luchtvochtigheid in je woning te verminderen met behulp van een luchtontvochtiger.

Wat doet een luchtontvochtiger?

Een goede luchtontvochtiger werkt op elektriciteit. De luchtontvochtiger onttrekt de vochtige lucht uit de ruimte, waarna de vochtige lucht langs een verdamper gaat. De verdamper koelt de lucht af wat tot gevolg heeft dat de lucht zal condenseren. De condens wordt vervolgens opgevangen in een opvangbak. Lucht dat overblijft is inmiddels droog en wordt doorgestuurd naar een condensator. De condensator warmt deze lucht dan op tot kamertemperatuur, waarna de opgewarmde droge lucht weer de kamer in wordt geblazen.

Er bestaan ook chemische luchtontvochtigers, de zogenaamde ‘vochtvreters’. Door middel van calciumchloride in de vorm van korrels wordt dan vochtige lucht uit de ruimte onttrokken en omgezet naar vocht dat zich met de korrels vermengt. Chemische luchtontvochtigers zijn niet geschikt voor grotere ruimte. Veel vaker zie je dit soort ontvochtigers in kleine en benauwde ruimte, zoals een kruipruimte of kelder. Ze zijn dan handig als in deze ruimte geen elektriciteit voorhanden is. Om de luchtvochtigheid in de verschillende ruimte in huis te laten doen dalen is een elektrische luchtontvochtiger aan te bevelen.

Enkele soorten luchtontvochtigers

Er zijn verschillende soorten luchtontvochtigers in omloop. Elke luchtontvochtiger heeft weer zijn eigen specifieke eigenschappen manier van werken. Een en ander is afhankelijk van de ruimte die ontvochtigd moet worden en de mate van ontvochtigen. Enkele soorten luchtontvochtigers:

Luchtontvochtiger op basis van de grootte van de ruimte

Deze luchtontvochtiger zal aangeven hoe groot de ruimte moet zijn waarin hij maximaal kan ontvochtigen. Dit kan voor kleinere ruimte zijn maar ook voor grote ruimtes.

Luchtontvochtigers op basis van snelheid van ontvochtigen

Het is niet zo dat je met een druk op de knop van de luchtontvochtiger direct van je luchtvochtigheid af bent. Ook een luchtonvochtiger heeft maar een maximale capaciteit per dag wat hij aan vocht kan verwerken. Moet een ruimte snel ontvochtigd worden, kies dan voor een luchtontvochtiger die een zo groot mogelijke capaciteit per dag kan verwerken.

Luchtontvochtigers op basis van ingestelde vochtigheidsgraad

Houd je liever zelf de controle, kies dan een luchtontvochtiger waarbij je de vochtigheidsgraad kunt instellen. Het apparaat is voorzien van een hygrometer die de luchtvochtigheid kan meten. Wanneer de door jou ingestelde luchtvochtigheidsgraad is bereikt zal het apparaat automatisch uitschakelen.

Luchtontvochtiger met luchtreiniging

Vind je een gezond leefklimaat belangrijk dan moet de lucht in de ruimtes schoon zijn. Je kiest dan voor een luchtontvochtiger die voorzien is van een filter. Het filter houdt alle schadelijke bacteriën en vuil wat hij met de vochtige lucht aan de ruimte onttrekt tegen.

Hoeveel kost een luchtontvochtiger?

De prijzen per luchtontvochtiger kunnen verschillen en kunnen dan ook sterk afhankelijk zijn van het merk, type en soort. Voor een standaard model luchtontvochtiger liggen de gemiddelde prijzen tussen de € 50,- en de € 200,-. Wil je een krachtigere luchtontvochtiger of een luchtontvochtiger met meer en uitgebreidere functies, dan zul je toch rekening moeten houden met een gemiddelde prijs van tussen de € 400,- en de € 500,-.

luchtontvochtiger

Het belang van ventilatie

Problemen door condensatievocht ontstaan door een gebrek aan ventilatie.Hoewel een luchtontvochtiger de luchtvochtigheid flink naar beneden kan halen is uiteindelijk ook van belang dat er verse lucht de woning binnenkomt. Dit komt namelijk het gehele leefklimaat ten goede. Sommige luchtontvochtigers kunnen verontreinigde lucht reinigen, maar uiteindelijk is een goede ventilatie nog het beste om de luchtvochtigheid op peil te houden. Een goed ventilatiesysteem zorgt dat verontreinigde lucht goed de woning kan verlaten en voor de aanvoer van verse lucht van buiten. Mocht de ventilatie in je woning te wensen overlaten, overweeg dan om een ventilatiesysteem aan te laten leggen. Dit kan met een natuurlijk ventilatiesysteem of met een mechanisch ventilatiesysteem.

Natuurlijk ventilatiesysteem

Een natuurlijk ventilatiesysteem zorgt op een natuurlijk manier dat verontreinigde lucht en vocht naar buiten wordt afgevoerd en ook dat op een natuurlijke wijze verse lucht de woning binnenkomt. Dit ventilatiesysteem is relatief goedkoop en gemakkelijk aan te leggen. Het bestaat vooral uit ventilatieroosters in ramen of deuren. Gemiddeld kosten een natuurlijk ventilatiesysteem € 1.700,-

Mechanisch ventilatiesysteem

Een mechanisch ventilatiesysteem werkt op elektriciteit en werkt meestal met ventilatierooster met daarin een ventilator. De ventilator zorgt ervoor dat lucht naar buiten gebracht, maar kan er ook voor zorgen dat er verse lucht van buiten aangetrokken wordt. Bij luxere mechanische ventilatiesystemen kun je zelf de luchtvochtigheid of temperatuur instellen. Zo heb je meer controle over het regulieren van je binnenklimaat. Voor een volledig mechanisch ventilatiesysteem ben je al gauw tussen de € 5.000,- en de € 7.000,- kwijt.

Gecombineerd ventilatiesysteem

Een ventilatiesysteem, waarin natuurlijke en mechanisch gecombineerd wordt kan ook. Je kunt dan kiezen om de luchttoevoer of de luchtafvoer mechanische te laten verlopen of juist op een natuurlijk wijze. De prijzen voor een gecombineerd ventilatiesysteem liggen tussen de € 2.500,- en de € 3.500,-.

vochtigheidsgraad in huis