Vochtigheidsgraad in huis: info & tips

Vochtproblemen in een woning kunnen het wooncomfort ernstig beïnvloeden. Het is belangrijk dat er in een woning de juiste vochtigheidsgraad is. Een te hoge of te lage vochtigheidsgraad kan namelijk leiden tot gezondheidsproblemen, het is dus belangrijk om te zorgen dat het binnenklimaat wat betreft de vochtigheidsgraad op orde is. Maar wat is luchtvochtigheid nu eigenlijk precies? En hoe kunt u meten of de luchtvochtigheid in uw woning optimaal is? Wat is een optimale luchtvochtigheid? Wat merkt u van een hoge of te lage luchtvochtigheid? Allemaal vragen die misschien op u afkomen als het gaat om de luchtvochtigheid in uw woning. Vochtbestrijdingsnel.be gaat deze vragen voor u beantwoorden.

vochtigheidsgraad in huis

Wat betekent ‘vochtigheidsgraad’?

De vochtigheidsgraad van de woning is de hoeveelheid waterdamp die in de lucht van de woning is opgelost. Omdat de mate van de waterdamp die opgenomen kan worden door de lucht in uw woning afhankelijk is van bepaalde factoren, spreken we hier van relatieve luchtvochtigheid. De luchtdruk en de temperatuur zijn hier namelijk de factoren die hier invloed op hebben. De lucht die warm is, kan bijvoorbeeld meer waterdamp opnemen dan de lucht die koud is. We geven de vochtigheidsgraad aan in een percentage en hoe hoger het percentage is, hoe meer waterdamp er opgenomen is door de lucht. Een lucht met een vochtigheidsgraad van 50% bevat dus meer water dan een lucht met een vochtigheidsgraad van 30%. Het percentage van de absolute luchtvochtigheid wordt bepaald door de hoeveelheid waterdamp in de lucht, zonder invloeden van de luchtdruk en de temperatuur. Deze hoeveelheid drukken we uit in het aantal gram water per kubieke meter lucht.

Hoe kunt u de luchtvochtigheid meten?

De luchtvochtigheid kunt u eenvoudig meten met een hygrometer. Vaak zijn ze al geïntegreerd in een digitale thermometer, een analoog of digitaal weerstation. Wanneer dit niet het geval is, kunt u er een kopen en ze zijn niet zo duur. Op de digitale hygrometer kunt u dagelijks aflezen hoe hoog de luchtvochtigheid in uw woning is.

Wat is een ideaal luchtvochtigheidspercentage?

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 en de 60 procent ligt, dan is de vochtigheidsgraad in uw woning redelijk ideaal. Mensen voelen zich bij dit percentage meestal het prettigst in de woning. Toch spelen er nog meer dingen mee om uzelf goed te voelen in huis, zoals de hoeveelheid zuurstof in de lucht en het Co2 percentage. Wanneer er bijvoorbeeld een te hoog Co2 gehalte in de woning is, kan dit leiden tot benauwdheid, concentratieproblemen of hoofdpijn.

vochtigheidsgraad in huis op ramen

Een te hoge luchtvochtigheid: oorzaak en gevolg

Een te hoge luchtvochtigheid is slecht voor uw gezondheid, maar ook voor de woning. Het kan bijvoorbeeld schimmel veroorzaken, wat ook weer slecht voor de gezondheid is. Houtwerk neemt het vocht op en gaat uitzetten. Mensen kunnen door de luchtvochtigheid hun warmte niet zo goed kwijt, waardoor ze het vaak erg warm hebben. Allemaal gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid die het wooncomfort niet verhogen. Ook moet men meer stoken omdat het meer energie kost om de vochtige lucht op een behaaglijke temperatuur te krijgen. Dat de lucht te vochtig is kan verschillende oorzaken hebben. Er kan namelijk op verschillende manier vocht in uw woning komen. Bijvoorbeeld door het douchen, koken of de was drogen, maar ook door een lekkage, bouwvocht of regendoorslag. Zelfs ons zweet en onze ademhaling veroorzaakt vocht. Maar het kan ook andere oorzaken hebben die niet zo makkelijk opgelost kunnen worden, zoals opstijgend vocht, problemen met de gevel of lekkage. Wanneer hier de reden voor een te hoge luchtvochtigheid ligt, is het belangrijk dat er een deskundige wordt ingeschakeld. Dit kan men namelijk niet zomaar met een lucht-ontvochtiger oplossen. Hier ziet u de veel voorkomende oorzaken van een hoge vochtigheidsgraad even op een rij.

Oorzaak: van een hoge vochtigheidsgraad

Gebrekkige ventilatie: door te weinig ventilatie kan condensatievocht zorgen voor een te hoge vochtigheidsgraad. De waterdamp kan niet weg en gaat dan condenseren tegen ramen en muren.

Opstijgend vocht: Opstijgend vocht door een gebrekkige waterkering, trekt het grondvocht in de muren en migreert langzaam omhoog

Gevelproblemen: als er problemen zijn met de spouw of de gevel kunnen deze niet meer goed uitdrogen en worden de muren vochtig.

Lekkage: onopgemerkte lekkages in bijvoorbeeld leidingen kunnen grote vochtproblemen geven. Zeker omdat ze vaak al jaren lekken eer het ontdekt wordt.

Gevolg:

Gezondheid: Te hoge luchtvochtigheid heeft een negatieve invloed op astma en andere klachten van de luchtwegen, het verergert reuma en verhoogt schimmels en huisstofmijt met alle gevolgen van dien.

Woning; In de woning zal het behang gaan loslaten, schimmelvorming op muren komen, beschadigingen aan het pleisterwerk, rottend hout en het aantal ongedierte zoals zilvervisjes en pissebedden neemt toe.

luchtvochtigheid in huis

Een te lage luchtvochtigheid: oorzaak en gevolg

U kunt beter een te lage luchtvochtigheid hebben in de woning dan een te hoge. Dit is minder schadelijk, maar het wil niet zeggen dat u hier geen last van kan hebben. Als de vochtigheidsgraad lager ligt dan 30 of 40 procent kan dit komen omdat de koude buitenlucht in de winter te weinig vocht bevat. Mede door de verwarming en het gebrek aan ventileren kan de lucht droog aanvoelen en tot problemen leiden.

Gevolg: Mensen kunnen geïrriteerde luchtwegen krijgen of een kriebelhoest, droge ogen, barstjes in de lippen of huidklachten. Dit komt vaak door de stoffen die zich in de lucht bevinden. Ook het houtwerk kan gaan scheuren of barsten omdat het hout krimpt door uitdroging.

De lucht vochtiger maken

Als de lucht te droog is, kunt u het beste de lucht vochtiger maken. Dit kan bijvoorbeeld door open bakjes water aan de verwarming te plaatsen of een speciale luchtbevochtiger kopen. Een luchtbevochtiger meet de luchtvochtigheid en voegt vocht toe totdat het ideale punt bereikt is.

Oplossingen om de vochtigheidsgraad in uw woning te verbeteren:

Ventilatiesysteem voor luchtvochtigheid
  • A) Bij te hoge vochtigheidsgraad moet het aanwezige vocht beperkt worden, dus beter ventileren
  • B) Luchtvochtigheid controleren met een ventilatiesysteem, u heeft hiervoor drie opties

1. Een ventilator plaatsen die verse lucht in de woning blaast en waarbij de gebruikte lucht via de ‘natuurlijke weg’ wordt afgevoerd. In de winter komt er wel meer koude lucht binnen, wat invloed heeft op het energieverbruik.

2. Met een ventilator de vervuilde lucht uit de woning zuigen. Een relatief goedkoop systeem, maar niet energiezuinig. Er wordt namelijk ook nogal wat ongebruikte warmte naar buiten geblazen. Het houdt wel de luchtvochtigheid op peil.

3. Een ventilatiesysteem waarbij zowel de inkomende als uitgaande lucht volledig wordt gecontroleerd. Deze vorm is het meest energiezuinig omdat de warmte uit de afgevoerde lucht teruggewonnen wordt met een terugwin unit.

relatieve vochtigheid condens