Mogelijkheden & prijzen voor een ontvochtiger in de kelder

De kelder is in veel woningen een bron van vochtproblemen. Het is dan ook een gevoelige ruimte die onder de woning zit en waar vocht vaak vrij spel heeft. Vooral als een kelder al ouder is en het metselwerk is niet goed kun je grote problemen ondervinden door optrekkend vocht. Maar ook als je geen probleem met optrekkend vocht hebt, kun je alsnog vochtproblemen hebben. De temperatuur in de kelder is normaliter altijd vrij laag en in combinatie met een slechte verluchting is de kans op condensvorming erg groot.

De gevolgen van slecht verluchting in de kelder

luchtontvochtiger kelder

De ventilatie in de kelder is een veel voorkomend probleem. De ligging van de kelder onder het grondniveau brengt met zich mee dat je niet even snel een raampje kunt open. Dit zou al enorm kunnen schelen want dan komt er verse lucht binnen en eventuele vocht kan naar buiten ontsnappen. In een dergelijk gesloten ruimte kan omgevingsvocht niet weg, waardoor de luchtvochtigheid in de kelder erg hoog kan zijn. Als gevolg daarvan zal vocht gaan condenseren en zich afzetten op de wanden en de keldervloer. Je zult zodra je de kelder binnenstapt een muffe lucht ruiken en omdat er condens op de muren en vloer blijft staan, zullen er vochtplekken op de muur ontstaan. Nog erger is het dat schimmels zich erg prettig voelen in een vochtige ruimte en daar alle kans krijgen om zich te ontwikkelen en uit te breiden. Menig keldermuur ziet dan ook letterlijk zwart van de schimmel. Schimmels kunnen zich diep in de constructie hechten met onherstelbare schade tot gevolg. Daarnaast kan schimmel gezondheidsklachten geven, zoals allergische klachten of problemen met de luchtwegen. Om deze problemen te voorkomen moet je de luchtvochtigheid in de kelder verlagen. Dit kan met een ontvochtiger.

Waarom een ontvochtiger?

Als de luchtvochtigheid in je kelder constant te hoog is, dan blijf je ook voortdurend problemen met vocht houden. Een ontvochtiger kan je goed helpen om de luchtvochtigheid naar beneden te halen, zodat je geen condensvorming meer krijgt en ook niet te maken krijgt met de gevolgen daarvan. Heb je vochtproblemen door optrekkend vocht dan zijn er andere oplossingen voorhanden, zoals kelder bekuipen of een drainagesysteem aanleggen.

Welke soort ontvochtiger?

Ontvochtigers zijn er in allerlei soorten en maten. Heb je een erg kleine kelder dan kun je voldoende hebben aan een chemische ontvochtiger. Het grote voordeel hiervan is dat de aanschafprijs erg laag is, maar heeft gelijk ook een aantal nadelen. Het is niet geschikt voor grotere kelderruimtes en je moet regelmatig chemicaliën bijvullen. De inhoud van een chemische ontvochtiger bestaat namelijk uit kristalkorrels van calciumchloride. Dit is een vorm van zoutzuur dat bij kamertemperatuur een vaste stof is. De korrels van calciumchloride reageert op de waterdamp die in aanwezig is in de lucht van kelder, waardoor er uiteindelijk een soort van pekel achterblijft in de ontvochtiger. De luchtvochtigheid wordt op deze manier naar beneden gehaald.

Elektrische ontvochtiger

Met een grotere kelder heb je ook behoefte aan een wat meer krachtigere ontvochtiger. Er zijn talloze verschillende soorten ontvochtigers. De een is krachtiger dan de andere en de kwaliteit kan sterk afhankelijk zijn welk merk en model je hebt. De werking van een elektrische ontvochiger is hetzelfde als met een airconditioner. Er wordt namelijk lucht aangezogen waarna het door een filter gaat. Het filter zorgt ervoor dat stofdeeltjes en bacteriën die uit de lucht worden gezogen niet verder het apparaat inkomen. De lucht komt vervolgens in een verdamper terecht. De lucht wordt hier afgekoeld tot 10 tot 15 graden Celsius, waardoor het gaat condenseren. De tot condens omgevormde lucht komt vervolgens als water in een opvangbak terecht. De lucht is nu droog en zal in een condensator tot kamertemperatuur worden opgewarmd om daarna de ontvochtiger weer te verlaten en de kelder van droge lucht te voorzien.

kelder ontvochtigen

Een mobiele ontvochtiger of een wandmodel?

De mobiele ontvochtiger en het wandmodel zijn de meest gebruikt ontvochtigers. Voor kleinere kelderruimtes is een mobiele ontvochtiger voldoende. Het voordeel is ook dat een dergelijk model in andere ruimtes te gebruiken is. Belangrijk bij mobiele ontvochtigers is om de opvangbak in de gaten te houden en deze regelmatig leeg te gooien. Bij een te volle opvangbak zal hij niet meer optimaal zijn werk kunnen doen. Voor grotere ruimtes is de capaciteit van een mobiele ontovochtiger niet toereikend. Je kunt dan kiezen voor een wandmodel. Dit kunnen hele professionele systemen zijn die voortdurend de luchtvochtigheid in de kelder reguleren. Bij een wandsysteem hoe je ook niet de opvangbak regelmatig te ledigen, want hij is in de meeste gevallen voorzien van een automatische vochtafvoer.

Prijs van een ontvochtiger

Een chemische ontvochtiger is het goedkoopst en kan al vanaf € 10,- gekocht worden. Let wel op dat je uiteindelijk wel duurder uit bent met het regelmatig bijvullen van chemicaliën. Ook mobiele ontvochtigers hoeven niet heel duur te zijn. De prijzen kunnen beginnen bij € 50,- en oplopen tot € 200,-. Voor wandmodellen beginnend de gemiddelde prijzen bij € 500,-. Alle prijzen zijn sterk afhankelijk van het soort ontvochtiger, het merk en het model. Laat je daarom voor aanschaf goed informeren welke ontvochtiger het meest geschikt is voor jouw kelder.

ontvochtiger kelder

Andere oplossingen kelder ontvochtigen

Een ontvochtiger is niet altijd een goede oplossing voor je vochtige kelder. Alles hangt samen met de hoeveelheid vocht er aanwezig is of wat het vochtprobleem juist is. Als de luchtvochtigheid echt te hoog is, dan kan je gebruik maken van een ontvochtiger of een ventilatie plaatsen. Is er door grondvocht veel water aanwezig op de keldervloer, dan moet je eerst je kelder laten dichten. Je kan dit op 2 manieren laten doen: kelder bekuipen of draineren.

1. Kelder draineren

Als er hoge druk is van het grondwater dan wordt er meestal gekozen voor een kelderdrainage. Dit is een methode waarbij de wanderen en vloer gedraineerd worden van binnenuit. Men gebruikt hiervoor een noppenfolie die vochtwerend is. Het vocht wordt dan afgevoert naar de riolering. Het stilstaand water zal verdwijnen eenmaal de kelder gedraineerd is. Op deze moment zal de kelder nog wel altijd vochtig zijn. Dit kan je oplossen door een ontvochtiger te plaatsen of de kelder goed te verluchten.

2. Kelder bekuipen

Als je kiest voor een bekuiping, dan wordt de keldervloer en alle wanden gecementeerd. (insmeren met een waterdichte pasta) Er zijn verschillende fases die gebeuren bij een bekuiping. Hier worden dan snelcement, fixeerlagen en waterdichtingsmortels aangebracht. om de lekken die het grondwater veroorzaken te detecteren en dichten moeten eerst de muren afgekapt worden. .

luchtontvochtiger