Een kelder waterdicht maken aan de buitenzijde

Wie een nieuwe woning gaat bouwen en daarin voor een kelder kiest, staat voor een belangrijke keuze. Het is namelijk essentieel om te zorgen dat deze kelder ook vochtvrij blijft. Daarom is het slim om te zorgen dat deze direct waterdicht wordt gemaakt. Echter kan dit ook voor een bestaande kelder een belangrijke zaak zijn. Daarom is het slim te bekijken welke behandelmethode het best werkt.

Lees in dit artikel meer over het waterdicht maken van je kelder.

Het juiste moment voor de werkzaamheden

Het is belangrijk om goed te begrijpen wanneer het waterdicht maken langs de buitenzijde effect zal hebben. Dit geldt alleen bij nieuwbouw of bij een grondige renovatie van bestaande bouw. De kelder moet volledig opnieuw opgebouwd worden. Wanneer er geen renovatie aanstaande is, dan is het beter om voor waterdicht maken aan de binnenzijde te kiezen. Juist omdat een kelder ondergronds ligt, is deze extra vatbaar voor vochtproblemen. Denk bijvoorbeeld aan de druk van grondwater of van sijpelwater. Dit kan allemaal de kelder aantasten. Zorgen voor voldoende bescherming is de manier om de kelder en de spullen die hierin staan in goede conditie te houden.

Een kelder waterdicht maken aan de buitenzijde

De juiste methode kiezen

Er zijn meerdere manieren waarop een kelder waterdicht is te maken vanaf de buitenzijde. Een goede manier is bijvoorbeeld het aanleggen van kelderdrainage. Dit kan in de buitenmuren van de kelder. Dit is een oplossing waarbij de wanden en de vloer van de kelder van een noppenmembraan worden voorzien. Daarmee is dan te zorgen dat vocht direct wordt afgevoerd. Het afvoeren gebeurt met een pomp. Deze pompt het water via een afvoer de kelder uit. De kelder blijft op deze wijze gemakkelijk op de juiste manier vochtvrij.

Kiezen voor kelderbekuiping of kelderdichting

Een andere manier om de kelder waterdicht te maken is door te kiezen voor kelderbekuiping of kelderdichting. Dit is een methode waarbij zowel werk aan de binnenzijde als aan de buitenzijde mogelijk is. Al is het vooral aan de buitenzijde van de kelder aan te raden. Er worden dan meerdere waterafstotende lagen aangebracht die zorgen dat het vocht geen kans meer krijgt. Deze worden vervolgens versterkt met een aantal cementlagen. Er zijn twee verschillende vormen van kelderbekuiping. Er is een stijve variant en een soepele variant. Dit hangt af van de materialen die gebruikt worden.

Kenmerken van de varianten

Het is goed om de kenmerken van de varianten te kennen. In het geval van stijve kelderdichting betreft het vochtwerend mortelpleisterwerk. Dit wordt in meerdere lagen aangebracht. Dit kan enkele dagen duren omdat een laag steeds goed moet drogen. Gaat het om soepele kelderdichting, dan gaat het om meer flexibele materialen. Denk bijvoorbeeld aan folie, zoals een waterdicht membraan. Hier worden dan mortel en cement overheen aangebracht. Het is wel belangrijk om te beseffen dat beide methodes goed werken om de kelder waterdicht te maken.

Het gebruikmaken van muurinjecties

Een alternatieve vorm om de kelder waterdicht te maken is door muurinjecties toe te passen. Dit kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde. Dit is vooral een goede optie wanneer er slechts enkele zwakke plekken zijn in de keldermuur. Denk aan een scheur in het beton. Door het inspuiten van de waterafstotende gel is dan te zorgen dat de kelder weer waterdicht is.

De beste optie kiezen

Het is belangrijk om goed te bepalen wat de beste methode is om de kelder waterdicht te maken. Er zijn veel opties en daarom is het slim om te kiezen voor een specialist die hier een plan voor te maken. Dit kan dan worden gedaan aan de hand van een goed vochtonderzoek en de uitkomsten daarvan. Op die manier is te zorgen dat de kelder weer goed in orde en vochtvrij wordt.

Kelder waterdicht maken langs binnen