kelderdichting: prijs, werkwijze en oorzaken

kelderdichting bekuiping

Opzoek naar kelderdichting ?

De kelder waterdicht maken is onmisbaar voor uw huis. U heeft zo extra ruimte die u voor veel verschillende dingen kan gebruiken. Je kunt het laten dichten van keldermuren is daarom iets wat hoog op uw "to do"-lijstje moet staan. Van een vochtige kelder kan op verschillende manieren tegen doorslaand vocht in de kelder beschermd worden. Het beste is om het langs binnen en buiten af te dichten van keldermuren en aan te pakken. Kelder dichten van buiten is echter slechts een oppervlaktebehandeling en vaak praktisch niet haalbaar, dus vooral van binnen afdichten is aan te raden. U kan hier bij ons eenvoudig een offerte aanvragen of bel op het nummer 02 504 00 82.

Voor van binnenuit, zijn verschillende mogelijkheden die gebruikt kunnen worden. U kunt zelf actie ondernemen om opstijgend vocht te voorkomen, maar voor een permanente oplossing moet er een specialist aan te pas komen. Een kelder volledig waterdicht maken is met onze methode zo gedaan. Bovendien garanderen wij blijvend resultaat. Is de vloer niet waterdicht, dan zal er eerst een nieuwe vloerplaat gegoten moeten worden.

Soorten kelderdichting en hun werking

Huizen die gebouwd zijn in gebieden met een hoog grondwaterniveau vergen vaak een intensievere aanpak. Verder moet men ook rekening houden met de functie van de ruimte en het beschikbare budget. Het volledig uitwerken en bekleden van de vochtige kelder zorgt voor een verzorgde indruk, maar neemt uiteraard meer tijd in beslag. Dit kan ook met volgende vproducten: Epoxy en Bezetting. Beide producten maken je muren waterdicht.

1. Muren injecteren

Als de het alleen voor opslag wordt gebruikt is een veelgebruikte afdichtingsmethode het injecteren van de muren of het aanbrengen van injectie product tegen scheuren. Daarbij worden er gaten in de muur geboord waarin vervolgens een waterdicht gelmengsel wordt gespoten. Doordat de gel uitzet wordt voorkomen dat het grondwater naar boven dringt. De muur wordt als het ware waterafstotend gemaakt.

2.Bekuiping

Traditionele kelderdichtingen wordt in vakjargon ook bekuiping genoemd. Dit is het waterdicht cementeren van de keldermuren zodat deze droog zijn. Men vertrekt hier vanuit een kelderruimte met een zuivere ondergrond en vochtige muren. In verschillende fases worden fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aangebracht.

Methode kelderdichting
Gemiddelde prijs kelderdichting
Kelder bekuiping langs binnen
€15 à €17 per m²
Kelder bekuiping langs buiten
€60 per m²
Kelder drainage
€3.000 à €10.000
Keldermuren injecteren
€100 à €150 per m²

3. Kelderdrainage

In sommige gevallen is de ondergrondse waterdruk te groot en valt het probleem niet volledig op te lossen en ontstaat er een lek. Via drainage kun je het teveel aan water op een efficiënte manier afvoeren. Het draineren van de kelder wordt langs binnen gedaan zowel bij de muren als de vloeren. Door deze techniek toe te passen zal er geen stilstaand water meer op de grond blijft staan. Een drainage systeem kan redelijk snel geplaatst worden en is ook nog eens een goedkope oplossing.

Prijs kelderdichting uitvoeren

De prijs varieert naargelang de gekozen methode, de ernst van de problemen, de bereikbaarheid en de oppervlakte. Een drainage is doorgaans goedkoper dan een bekuiping. Voor het waterdicht maken van een kelder kan je je verwachten aan startprijzen van mogelijk 3.000 à 4.000 euro, maar de prijzen kunnen al snel oplopen tot 10.000 euro of meer wat het uiteraard niet goedkoop maakt.

Voordelen

bekuiping

Hoe dieper er gebouwd wordt onder het maaiveld hoe groter de kans is van vocht in de woning. Kelders zijn vaak vochtig, muf en nagenoeg onbruikbaar. Als opslagruimte is de het te vochtig, voor extra woonruimte is het onverantwoord door schimmelvorming en een ongezonde lucht. U kan opstijgend vocht in de kelder een halt toeroepen, en weer controle nemen. De onderste laag van uw woning of zakelijk pand biedt kostbare vierkante meters. Dit zijn de voornaamste voordelen. Ook de prijs alsook de premies voor kelderdichting zijn interessant.

Wat is het ?

bekuiping beton

Er staan er veel oudere en nieuwe panden waarbij het te vochtig is voor gebruik. Dat is jammer, want het is juist ideaal voor veel toepassingen. Omdat het niet altijd goed afgesloten zijn kan er grondwater in de kelder sijpelen, ook kan vocht zich afzetten tegen de muren omdat er onvoldoende ventilatie aanwezig is. Het komt de specialist bij u langs om een oplossing op maat te bieden. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid aanwezig vocht, de oppervlakte en de juiste behandelmethode. Vooraf wordt er een duidelijke vrijblijvend offertes en gratis diagnose opgesteld zodat u precies weet wat de kosten zijn. Neem nu nog contact op met ons.

Waarom ervoor kiezen ?

Door uw vochtige kelder te beschermen tegen water, opstijgend vocht en andere vochtproblemen zoals condensatie (condens) of schimmel kunt u deze ruimte optimaal gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan deze toepassingen na waterdichting :

  • Extra opslagruimte: U heeft spullen die elders in de weg staan. U wilt deze graag opbergen maar die is te vochtig, Kartonnen dozen worden slap, boeken vervormen en ijzer gaat roesten. U kunt met kelderdichting eindelijk die extra vierkante meters gebruiken om spullen op te slaan.
  • Speelruimte: U wilt uw kinderen ruimte te geven om te spelen, altijd de kinderen in de huiskamer kan vermoeiend worden. Geef uw kinderen de ruimte om te spelen op hun eigen plekje. Een droge kelder is zeer belangrijk. Schimmels kunnen zich in de lucht verspreiden wat tot gezondheidsklachten kan leiden. Dit kan voorkomen worden.
  • Relaxruimte: De recreatiemogelijkheden zijn niet beperkt tot kinderen. Maak er een fitnessruimte, installeer een kleine sauna, plaats een biljart of zet hier uw drumstel neer. Door de ligging onder de woning is er direct minder geluidsoverlast voor de omgeving.
  • Wijnkelder: Bij wijn of andere producten is de juiste temperatuur en luchtvochtigheid van groot belang. Door het op de juiste wijze te implementeren kunt u hem prachtig inrichten. Of andere soorten eten en drinken uiteraard. Geniet van het Bourgondische leven waar we in deze regio om bekend staan.
waterdicht maken kelder

Hoe werkt het ?

Als eerste wordt er een analyse gemaakt of en goede kelderdichting of constructie nodig is. Waar komt het water vandaan, hoe groot is het probleem en waar zal het voor gebruikt worden? Soms kan een behandeling met de juiste verf al voldoende zijn, in andere gevallen denken we graag mee over isolatie, klimaatcontrole en ventilatie. Gebruik die kostbare vierkante meters. Naast extra woongenot zal het ook de verkoopwaarde van uw woning gunstig beïnvloeden. Een extra woonruimte is veel meer waard dan een natte kelder. Zo kunt u de investering weer terugverdienen.

Bekuiping van de kelder

Het bekuipen wordt vooral toegepast in geval van sijpelwater, waarbij grondvocht via de muren de kelder binnendringt. Bekuiping wordt dus toegepast om doorslaand vocht aan te pakken.

Bij een bekuiping worden de keldermuren waterdicht gecementeerd. Eerst worden de muren van de kelder zoveel mogelijk afgekapt om zo vast te kunnen stellen waar het grondwater door de muren sijpelt. Deze lekken worden dan met een speciaal vulmiddel waterdicht afgedicht. Na een droogtijd van 24 tot 48 uur worden er nog verschillende fixeerlagen en cementeringslagen aangebracht om de keldermuren waterdicht te krijgen. Uiteindelijk kan het totale bekuipingsproces 3 tot 4 dagen in beslag nemen.

Voor een succesvolle vochtbestrijding is het noodzakelijk dat ook de vloer van de kelder 100% waterdicht is. Is dat niet het geval, dan moet er een nieuwe gewapende vloerplaat worden gelegd. Verder is het noodzakelijk dat de gehele kelderconstructie voldoende stabiel is. Zo niet kunnen er scheuren in de waterdichte lagen ontstaan waardoor alsnog vochtinfiltratie kan optreden.

Kelder behandelen kan zowel aan de binnen- als buitenkant van de muren worden toegepast. In geval van een bestaande kelder zal dat laatste niet mogelijk zijn. Het bekuipen langs binnen heeft natuurlijk als voordeel dat er nadien nog aanpassingen mogelijk zijn.

Drainage

Als er een grote hoeveelheid grondvocht aanwezig is en deze onder hoge druk werkt op de muren, bestaat het risico dat bekuiping niet voldoende is. In dat geval opteert men er vaak voor om een drainagesysteem te voorzien. Dat voert het teveel aan water op een efficiënte manier af. Het overtollige water wordt via een pomp afgezogen en via drainagebuizen naar de riolering of een waterput geleid. Hoewel de kelder nog vochtig kan aanvoelen, zal er dankzij een drainagesysteem geen stilstaand water meer op de grond blijven staan.

Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem kunnen zowel de muren als de vloer van de kelder worden gedraineerd. De kosten zijn vanzelfsprekend hoger als beiden een drainagesysteem krijgen.

Keldermuren injecteren

Het waterdicht maken kan ook via het injecteren van de keldermuren. Deze methode wordt toegepast wanneer u te maken krijgt met opstijgend vocht in de kelder, waarbij grondvocht via het metselwerk omhoog dringt.

Bij het injecteren van muren boort men gaten in de muren, net boven het grondniveau. In deze gaten wordt een waterdicht gelmengsel gespoten dat uitzet en voorkomt dat grondwater naar boven dringt.

Vraag vandaag nog offertes aan bij u in de buurt voor het advies of de werken die gedaan moeten worden.

kelderdrainage