Relatieve vochtigheid

De luchtvochtigheid in een woning is belangrijk voor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat. Het bekende verschijnsel condensatie kennen we allemaal. Dit komt vooral voor in de badkamer en de keuken. Hier kan de maximale luchtvochtigheid behaald worden tijdens het douchen of koken, waardoor er vocht afgevoerd moet worden. Dit is dan te zien op koude oppervlakken, zoals de ramen waar condensdruppels op ontstaan. Deze vorm van een hoge luchtvochtigheid is een tijdelijk en kan ook niet voorkomen worden. Dit wordt veroorzaak door het gebruik van water of stoom en ook mensen zelf verliezen erg veel vocht. Een hoge luchtvochtigheid kan ook veroorzaakt worden door vochtproblemen in huis. In dit geval zal de luchtvochtigheid hoog blijven en zul je waarschijnlijk ook voortdurend last hebben van condensvorming. Een raampje openzetten heeft dan ook weinig nut. Het kan dus handig zijn om de relatieve vochtigheid in je woning vast te stellen. Lees meer over luchtvochtigheid.

Wat is relatieve vochtigheid?

relatieve vochtigheid condens

Met de relatieve vochtigheid weet je het percentage aan waterdamp dat in de lucht aanwezig is ten opzichte van de maximale hoeveel waterdamp de lucht kan hebben. Hoeveel waterdamp er maximaal in de lucht aanwezig kan zijn is vooral afhankelijk van de temperatuur. Met een relatieve vochtigheid van 100% heb je een verzadigde lucht, dit is de maximale hoeveelheid waterdamp. Is de relatieve vochtigheid op een bepaald moment 50%, dan bevat de lucht de helft van de maximale hoeveelheid waterdamp. Maar stelregel is wel dat hoe warmer het in de woning is, des te meer waterdamp er opgenomen kan worden. Als de temperatuur in je woning stijgt, stijgt ook de maximale vochtigheid zal stijgen en hierdoor de relatieve vochtigheid in huis zal dan dalen. Andersom kan het ook. Als de temperatuur daalt, daalt ook de maximale vochtigheid en zal de relatieve vochtigheid juist stijgen. Is de relatieve vochtigheid beneden de 50% dan wordt dit als laag gezien. Een relatieve vochtigheid vanaf 60% is juist hoog en daar tussenin wordt als gemiddeld gezien. Normaliter zal de ideale relatieve vochtigheid tussen de 40% en de 70% schommelen.

Hoge luchtvochtigheid

relatieve vochtigheid

Als je relatieve vochtigheid richting de 100% gaat, dan is dit slecht voor het binnenklimaat. Er kan dan teveel vocht in de lucht komen dat afgestoten moet worden. Hierdoor zal condensatie ontstaan op vooral de koudere oppervlakten zoals ramen. Vooral in ruimte waar geen ramen aanwezig zijn, zoals de kelder kan condensatie op de muren of de vloer ontstaan. Condensatie kan weer voor andere problemen zorgen, zoals vochtplekken op muren of zelfs het ontstaan van schimmels. Er kan een muffe lucht in de ruimte hangen en behang en pleisterwerk kan van de muur komen. Ook de gezondheid kan hier onder lijden. Mensen kunnen last krijgen van de luchtwegen, de gewrichten of allergische klachten.

De oorzaak van een hoge luchtvochtigheid is ook van belang hoe je dit probleem gaat aanpakken. Er zijn bekende vochtproblemen, zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht of lekkage die voor een voortdurende hoge luchtvochtigheid zorgen. Wanneer dit het geval is zul je deze problemen moeten aanpakken, want anders blijft het probleem bestaan. Is de hoge luchtvochtigheid ontstaan door woonvocht, zoals douchen, koken of gewoon de aanwezigheid van mensen, dan zal dit in de meeste gevallen tijdelijk zijn en kan een raam openzetten voldoende zijn. Blijf je ook bij woonvocht last houden van een hoge luchtvochtigheid en condensatie als gevolg, dan is het aanbrengen van een goede ventilatie van belang.

relatieve luchtvochtigheid ventilatie

Belang van een goede ventilatie

Voor de keuze voor een ventilatiesysteem kun je kiezen uit een natuurlijk ventilatiesysteem of een mechanisch ventilatiesysteem. Een natuurlijk ventilatiesysteem bestaat uit roosters in muren, deuren en ramen, waardoor op een natuurlijk weg vocht de woning kan verlaten en verse lucht wordt binnengelaten. Met een mechanische ventilatiesysteem wordt er gebruik gemaakt van ventialtoren die zowel lucht kunnen aanvoeren als afvoeren naar buiten. Er zijn verschillende soorten mechanische ventilatiesystemen, waarbij de ene energiezuiniger is dan de andere. Het voordeel van een mechanisch ventilatiesysteem is dat je de luchtvochtigheid in huis zelf gemakkelijk kunt regelen.

Lage vochtigheid

Je kunt ook last hebben van een lage vochtigheid. Dit komt in België vooral in de winter voor. Immers er wordt dan lucht het huis ingevoerd dat koud is en koude lucht kan veel minder vocht opnemen dan warme lucht. De klachten van een te lage vochtigheid komen overeen met die van een droge lucht. Hierdoor ontstaan bekende klachten als geïrriteerde luchtwegen en ogen. Ook hoofdpijn kan door een te lage vochtigheid worden veroorzaakt en planten in je huis zullen uitdrogen. Om de luchtvochtigheid weer omhoog te krijgen kun je een luchtbevochtiger in huis plaatsen.

Een luchtbevochtiger op verschillende manieren werken. Een luchtbevochtiger op basis van stoom, zal door middel van verhit water stoom opwekken en dit vernevelen. Dit is een soort luchtbevochtiger die vrij veel energie kost, dus niet voor iedereen aan te raden. Een ultrasone luchtbevochtiger zal door middel van door mensen niet merkbare trillingen, water in een hele fijne nevel omzetten. Via een ventilator wordt de nevel dan verspreid. Vaak zijn deze luchtbevochtigers ook voorzien van een hygrostaat, waardoor het een stuk energiezuiniger is. Als de gewenste luchtvochtigheid is bereikt zal hij automatisch afslaan. Een zeer energiezuinige luchtbevochtiger is door middel van verdamping. Lucht wordt dan uit de ruimte gehaald en in een filter bevochtigd.

dauwpunt

Zelf de relatieve vochtigheid meten

Je kunt zelf de relatieve vochtigheid meten door een hygrometer aan te schaffen. Soms is dit geïntegreerd in een thermometer. Hang de hygrometer alleen niet te dicht bij een raam op. Dit kan een vertekend beeld geven. Hetzelfde geldt als je de hygrometer aan de binnenkant van de buitenmuur gaat ophangen. Hang hem dus centraal in de woning neer zodat je het meest betrouwbare resultaat kunt aflezen.

relatieve vochtigheid ventilatie