Kelder waterdicht maken: prijzen en oplossingen

Opzoek naar kelder waterdicht maken ?

Kelder waterdicht maken

Veel huizen hebben een ruime kelder. Dat is een waardevolle ruimte waar u ongetwijfeld veel mooie toepassingen voor kunt bedenken. Maar veel kelders zijn muf en vochtig, geen plekken waar u veel tijd wilt doorbrengen. Toch hoeft dat niet het geval te zijn, het kan professioneel en betaalbaar uitgevoerd worden door vochtbestrijdingsnel.be Op deze pagina noemen we de redenen om de kelder waterdicht te maken, de manier waarop dit gebeurt, wat de mogelijke toepassingen van uw kelder zijn.

Direct een prijsopgave voor uw kelder dichtmaken ? Neem contact op met ons voor een vrijblijvende offerte.

Waarom de kelder waterdicht maken ?

Waarom kelder waterdicht maken

Een vochtige kelder is geen goede omgeving om goederen op te bergen. Kartonnen dozen die doorweekt raken, ijzer dat gaat roesten en elektronica die niet meer werkt. U heeft zoveel ruimte in de kelder, maar kunt deze niet op de meest effectieve wijze gebruiken. Niet alleen is het waterdicht maken een goede keuze voor u zelf, de waarde van de woning zal ook aanzienlijk toenemen wanneer u deze wilt verkopen in de toekomst.

Hoe de kelder waterdicht maken ?

hoe kelder waterdicht maken

Met volgende technieken kan je een vochtige kelder vermijden of behandelen:

Methode 1: kelder waterdicht maken via bekuiping

Het uitvoeren van een bekuiping voor het waterdicht maken van een kelder is de eerste methode de we hier bespreken. Het is vrij simpel, want dit gebeurt via een stijve kelderbekuiping. Dit wil zeggen dat de vloer en alle wanden met een waterdichte pasta worden dicht gesmeerd. Het toesmeren gebeurt volgend volgend stappenplan:

1: Er wordt gekeken of de muren geen gaten of scheuren bevatten. Alles wordt stofvrij gemaakt en afgedicht met een waterdichte cementspecie. Grote gaten worden worden verschillende keren gevuld om krimpen van het vulmiddel te vermijden.

2: Er wordt gebruik gemaakt van een waterdichte pasta om de muren te bepleisteren. Voor een optimale hechting wordt er ook nog een primer geplaatst. Om een perfect resultaat te bekomen worden de muren 2 tot 3 keer ingesmeerd.

3: De keldervloer kan pas aangepakt worden wanneer de keldermuren klaar zijn. Via polyurethaancoating kan de vloer, indien gewenst, achterna egaal afgewerkt worden. Deze afwerking is in verschillende kleuren beschikbaar.

Soepele kelderbekuiping: dit is een andere methode waarbij soepele folie tegen muren en vloeren wordt gekleefd. Hierna wordt een nieuwe wand tegen de folie gemetselt en gegoten met ijzeren wapening. Deze methode is de beste oplossing wanneer de kelder in slechte staat is.

Methode 2: drainage toepassen

Je kan ook kiezen voor kelderdrainage na het bekuipen van de kelder. Hierbij wordt een noppenmembraan met kanaaltjes geplaatst als techniek. Het water loopt via deze kanaaltjes naar een verzamelput, van waaruit het vervolgens weggepompt wordt naar het riool.

Door deze techniek zal je geen last meer hebben van stilstaand water , maar zal deze nog wel steeds vochtig zijn. Omdat de muren moeten drogen, voorzie je best voldoende verluchting. Via deze werkmethode is niet mogelijk de kelder waterdicht maken zonder vocht.

Methode 3: vochtige keldermuren injecteren

Als bestrijding van opstijgend vocht gebeurt het injecteren van muren. Er wordt een vochtwerend product aangebracht in de muur door gaten in die muur te boren. Het product zorgt ervoor dat de muren uitdrogen en het vormt een barrière tegen het opstijgend vocht.

Zorg voor een goed geventileerde kelder!

Door het insijpelen van grondwater in de wanden of vloer ontstaat vaak een vochtige kelder. Ook als je een slechtwerkende ventilatie hebt kunnen er vochtproblemen en schimmels ontstaan. Daarom moet je niet alleen rekening houden met de waterdichtheid van de producten maar ook voor goede ventilatie zorgen in deze ruimte

Een oplossing is bijvoorbeeld het plaatsen van ventilatieroosters. Een tweede oplossing is een ventilatiesysteem in de kelder in combinatie met een luchtontvochtiger om condensatievocht te voorkomen.

Kelder dichten: aanvragen van prijzen

Bij hetdichten van kelders zijn de kosten afhankelijk van een aantal factoren. Hierbij wordt er rekening gehouden met de gekozen methode, de groottte van de kelder en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Het verreist heel wat kennis om een kelder waterdicht maken en het wordt dus afgeraden om dit zelf te doen. Je schakelt dan best ook een ervaren professionele vochtbestrijder in voor het tegengaan van vocht in de kelder. Dan kan je rekenen op een goede uitvoering en de juiste keuze van de methode.

Mogelijkheden na de kelder waterdicht maken

mogelijkheden

Elke vierkante meter in uw woning die niet benut wordt is verspilde ruimte. Hier zijn enkele praktijkvoorbeelden van klanten die hun kelder nu optimaal gebruiken:

  • Richt een wijnkelder in met klimaatcontrole zoals luchtvochtigheid en temperatuur.
  • Maak een entertainment ruimte met een thuisbioscoop, bar en dansgelegenheid. Door de geluidsdemping is de kelder hier ideaal voor.
  • Breng de spa ervaring naar uw eigen woning met een sauna, jacuzzi en richt uw eigen wellness center in.
  • Installeer fitnesstoestellen voor het hele gezin voor gezonde beweging waar iedereen van zal profiteren.
  • Plaats gereedschap in de kelder en maak een prachtige hobbyruimte.
  • Injecteren van muren

Staat er water in uw kelder of loopt het water langs de muren? Kelderafdichting is dan nodig om uw keldervoorraad en goederen droog en vochtvrij te houden. Hetr kan ook door langdurig regenval voorkomen maar dan is het belangrijk om de keldermuren waterdicht te maken.

Opstijgend vocht in de kelder

Een vochtige kelder ontstaat wanneer uw buitenmuren op grondniveau in contact komen met grondwater. Oudere woningen of woningen die gebouwd zijn van materiaal met een slechte vochtwering absorberen dit grondwater waardoor het in uw woning terecht komt. Dit probleem wordt ook wel opstijgend vocht genoemd.

Oplossingen tegen opstijgend vocht in de kelder zijn:

  • Kelderdichting
  • Muren injecteren

1. De kelder waterdicht maken dankzij kelderdichting

De meest voorkomende methode voor het waterdicht maken van de kelder is kelderdichting. Omdat de bouwmaterialen in uw kelder vocht opnemen zal uw gehele kelder moeten worden voorzien van een nieuwe vochtwerende pasta die gemetseld worden over uw bestaande muren. Hierdoor wordt het opstijgend vocht tegengehouden voordat het de kans krijgt uw woning binnen te dringen. Kelderdichting is een definitieve oplossing om de kelder waterdicht te maken.

Zeer aangetaste kelder door vocht
Is uw kelder echter aangetast dan zal er een hele nieuwe wand gemetseld moeten worden waarachter vochtwerende folie wordt geplaatst. De keldervloer wordt dan ook vaak opnieuw gegoten met vochtwerende maatregelen. Dit komt echter alleen in extreme gevallen voor waar de muren en vloeren in de kelder erg zijn beschadigd.

2. Muren injecteren

Vocht in de kelder kan zich niet alleen via de vloer verspreiden, dit kan ook gebeuren via de muren. In dit geval zal er een vochtwerende laag gespoten worden in de muren die het vocht buiten uw woning houdt. Aan de onderkant van de muren (op vloerhoogte) zullen enkele gaten geboord worden. Deze worden vervolgens volgespoten met een vochtwerende vloeistof. Hierdoor behoort opstijgend vocht tot het verleden.

Kelder waterdicht maken met epoxy

Kelder waterdicht maken met epoxy

Wanneer je in je woning te maken hebt met een opstijgend vocht, condens of een lekkage in je kelder, dan wil je natuurlijk snel van dit probleem af. Bij ons kan je hier uitstekend bij helpen. Als eerste zorgen we ervoor dat het huidige vocht uit de ruimte, de muren en de vloer wordt verwijderd. Daarna maken we de kelder goed waterdicht, zodat nieuw vocht en water deze ruimte niet meer kunnen bereiken. Vanzelfsprekend gebruiken we bij je kelder waterdicht maken altijd de beste middelen voor een lang houdend resultaat. Eén van de topproducten hierbij is zogeheten kelder-epoxy.

Reken af met vocht in je kelder

vocht in je kelder

Je kelder waterdicht maken wordt ook wel bekuipen genoemd en is de ideale manier om overlast van vocht voorgoed te verhelpen. De vochtproblemen in de kelder kunnen op meerdere manieren ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een slechte verluchting, opstijgend grondwater of lekkage. Als er inderdaad sprake is van lekkage, dan moet het lek eerst gedicht worden voordat de gehele kelderdichting kan plaatsvinden. Het kan ook gebeuren dat het vochtprobleem veroorzaakt wordt door veel condensvorming in de ruimte. In dit geval is het aanleggen van een passend ventilatiesysteem de beste keuze. Daarnaast krijgen ook veel mensen te maken met problemen met vocht dat opstijgend van aard is. Hierbij trekt het grondwater langzaam maar zeker in de muren van je kelder, waar het vervolgens steeds verder omhoog kruipt. Niet alleen zorgt dit ervoor dat pleisterwerk of verf kan loslaten, maar ook kan het vele vocht het fundament van je woning aantasten. Bovendien is een teveel aan vocht in huis beslist niet bevorderlijk voor de gezondheid van jezelf en je huisgenoten. Schakel daarom onmiddellijk ons in wanneer je last hebt van een vochtige kelder. We komen de boel inspecteren en kunnen je precies vertellen waar de bron van je vochtprobleem zit. Vervolgens gaan we aan de slag met een perfecte en doelgerichte bestrijding door middel van je kelder waterdicht maken.

Werkwijze kelder waterdicht maken met epoxy

Voor het waterdicht maken van je kelder zullen we eerst de aanwezige lekkages, voegen, gaten en scheuren in de vloer en wanden netjes dichten. Als er delen van het bestaande pleisterwerk of cement loszitten, zullen we deze verwijderen. Hierna kunnen we beginnen met het aanbrengen van één of meerdere lagen waterdicht cement. Zeker bij bakstenen keldermuren is kelder-epoxy het meest geschikte type cement. Het hecht zeer goed aan het metselwerk en kan met een harde kwast worden aangebracht. Een eventuele tweede en zelfs derde laag kelder-epoxy kan al worden aangebracht nadat de voorgaande laag een kwartier heeft kunnen drogen. Voor het beste resultaat wordt de kelder-epoxy zowel op de wanden als de vloer van de kelder aangebracht. Wil je zelf ook je vochtproblemen in huis oplossen en je kelder waterdicht maken met behulp van topkwaliteit kelder-epoxy? Vraag dan vandaag nog een offerte of meer informatie aan bij ons!

Langs buiten kelder waterdicht maken

Langs buiten kelder waterdicht maken

Wie een nieuwe woning gaat bouwen en daarin voor een kelder kiest, staat voor een belangrijke keuze. Het is namelijk essentieel om te zorgen dat deze kelder ook vochtvrij blijft. Daarom is het slim om te zorgen dat deze direct waterdicht wordt gemaakt. Echter kan dit ook voor een bestaande kelder een belangrijke zaak zijn. Daarom is het slim te bekijken welke behandelmethode het best werkt.
Lees meer over het waterdicht maken van de kelder langs buiten.