OPSTIJGEND VOCHT : OORZAKEN EN BESTRIJDING

 Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen en kan mits een correcte aanpak volledig opgelost worden. Er worden hier 3 methodes besproken om het vocht probleem op te lossen.  In dit artikel ontdek je de oorzaak en de mogelijke gevolgen.

OPSTIJGEND VOCHT: EEN GROOT PROBLEEM IN VEEL HUIZEN

Heeft u problemen met opstijgend vocht in uw woning? Dan bent u beslist niet de enige, want in heel België kampen mensen met dit soort vochtproblemen. Doordat ons land aan zee gelegen is, zit er relatief veel water in de grond en dus ook onder uw woning. Uiteindelijk moet dit vocht ergens naartoe en dus zal het zich vaak manifesteren. Dit type nattigheid zet zich met name vast in de muren, de kelder en het fundament van uw woning, waar het steeds verder omhoog kruipt. Hierdoor kunnen de binnen- en buitenmuren aangetast worden en ook kan schimmel welig tieren. Het optrekkend vocht in de keldermuur zorgt op deze manier dus ook voor schade aan de gezondheid.

Vochtige muren komen vaak voor in oudere huizen waar geen waterkering voorzien werd ter hoogte van het grondniveau. Door de afwezigheid van deze waterkering wordt het grondvocht geabsorbeerd door de muren.

HET HERKENNEN VAN OPTREKKEND VOCHT

Zowel op de buitenmuren als op de binnenmuren kan zich opstijgend vocht manifesteren. Je kan opstijgend vocht vaststellen door verschillende symptonen te bekijken. Een duidelijk indicatie van een vochtprobleem zijn vochtplekken op de muren.

Heb je schimmels of een muffe geur in huis, dan kan dit ook wijzen op vocht als probleem. Ook het loskomen van behang of pleisterwerk kan duiden op een vochtprobleem.

KOSTPRIJS BESTRIJDEN VAN OPSTIJGEND VOCHT

prijs bestrijden opstijgend vocht

Het is wel belangrijk om dan te weten welke methode het best gebruikt kan worden om dit voor elkaar te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld door naar de volgende mogelijkheden te kijken. Mede ook omdat de prijs en prijzen per methode wel wat kan verschillen. Zo kost het injecteren van de muren €100,- tot €125,- per lopende meter. Het onderkappen van de muren kost daarentegen €150,- tot €160,- per lopende meter. Lees hier in detail over de juist kostprijs. Ook premies kunnen worden aangevraagd, bel vandaag nog een vraag je offertes aan.

3 MOGELIJKE METHODES OPSTIJGEND VOCHT BESTRIJDEN

De oorzaak van opstijgend vocht kan je op verschillende methodes oplossen. De staat van de woning of de hardnekkigeheid van het probleem zal uitmaken welke methode het meest geschikt is voor bepaalde woningen.

Muur injecteren

De muren injecteren tegen opstijgend vocht met een vochtwerend product is de meest gebruikte methodes. Het principe is vrij simpel, maar een correcte uitvoering vraagt toch enige precisie en vakkennis:

Er worden gaten in de muren geboord om de 10 à 12 centimeter net boven het grondniveau. Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. In het metselwerk zal de vloeistof uitzetten en voorkomen dat het vocht het huis kan binnendringen. Als alles opgevuld is, kunnen de muren opnieuw bekleed worden en uitdrogen.

Kostprijs:Als een professionele vochtbestrijder je je vochtige muren injecteren tegen opstijgend vocht dan moet je rekenen op een prijs van 100 euro per lopende meter.

Lees hier meer over het injecteren van vochtige muren.

Muren onderkappen

Door de muren te onderkappen kan je ook opstijgend vocht aanpakken. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd zodat het gebouw als het ware opgetild wordt. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat opstijgend vocht voorgoed verleden tijd is.

Heel wat stof en schade komt het vrij bij muren onderkappen. Opnieuw afwerken van de muren hoort hier ook bij. Deze techniek wordt bijna enkel toegepast bij grote renovaties.

Kostprijs: Als je een professionele vochtbestrijder inschakelt voor het onderkappen van vochtige muren, reken dan op een gemiddelde prijs van 100 à 150 euro per lopende meter .

Carebrick vochtbestrijding

Een nieuwe innovatieve vochtbestrijdingsmethode zo kunnen we Carebrick het best omschrijven. In de vochtige muur worden elementen met een keramische koker geplaatst.

In de door opstijgend vocht aangetaste muur worden er twee openingen voorzien en in deze elementen ontstaat er een luchtstroom. Door de afkoeling van de lucht ontstaat er een koudebrug. Door deze koudebrug zal het opstijgend vocht in de muur hier naartoe trekken en zo naar buiten afgevoerd worden.

Het vochtbestrijdingssysteem Carebrick kan zowel op spouwmuren als enkelsteen muren toegepast worden. Kostprijs: 115 euro per lopende meter.

VOCHTBESTRIJDING IN UW WONING: ZELF UITVOEREN OF LATEN DOEN

Om opstijgend vocht behandelen in uw huis te verhelpen kunt u kiezen voor een professionele oplossing of een doe-het-zelf methode. Belangrijk is in ieder geval om de juiste middelen in te zetten. Een middel als Rubson is ideaal om salpeteraanslag te verwijderen, een beschadigde muur te herstellen en vervolgens de vochtige wanden waterdicht te maken. Als professionele vochtbestrijders kunnen we uw wanden ook behandelen met een injectiegel. We maken dan een aantal kleine gaatjes in de wanden en brengen de vochtwerende gel middels nette injecties voor u aan. Naast injecteren kunt u ook kiezen voor het onderkappen van uw binnenmuur. Dit is echter wel een meer ingrijpende behandeling. In dit geval wordt er een rij stenen verwijderd uit de buitenmuur, waarna er een stevige noppenfolie op wordt aangebracht. Ook zijn veel natte kelders gebaat bij imprgeneren. Het impregneermiddel wordt over de wanden aangebracht en zal zichzelf hier geheel verspreiden om de binnenmuren van uw woning goed waterdicht te houden tegen opstijgend vocht.

DESKUNDIGE HULP INROEPEN BIJ OPSTIJGEND GRONDWATER

Merkt u ook dat het stucwerk op uw keldermuren vochtig is ? Dan is opnieuw stucen tegen opstijgend vocht niet voldoende! Roep onmiddellijk onze deskundige hulp in voor een oplossing die echt werkt. Ons team staat in heel Vlaanderen voor u klaar om optrekkend water te bestrijden. Hiervoor maken we altijd gebruik van de beste methodes die het vochtprobleem permanent oplossen. Allereerst zullen we de bron van het opstijgend vocht onderzoeken en de omvang van het probleem vaststellen. Hierna kunnen we beginnen met de behandeling. Wilt u weten wat de kostprijs zal worden voor de muurinjectie, het impregneren tegen opstijgend vocht behandelen ? Contacteer ons dan gerust voor een offerte op maat. In veel gevallen kunt u overigens een deel van de kosten van de werken verhalen op uw brandverzekering en er zijn ook verschillende premies beschikbaar.

We kunnen rustig stellen dat België een bijzonder vochtig gebied is daarom kan het zijn dat u last heeft van opstijgend vocht . We leven nu eenmaal in een zeeklimaat, waardoor er – zeker in vergelijking met andere Europese landen – veel water in de bodem zit. Onder uw woning is dit niet veel anders. Of u nu een kelder heeft of alleen een kruipruimte: ook daar is het erg vochtig. Dit opstijgend vocht kan schadelijk zijn voor de fundering en muren van uw woning. Wanneer het vocht eenmaal is doorgedrongen tot diep in de muren, kan deze beschadigd zijn. Ook krijgen schimmels plaats om te groeien, waardoor u het risico loopt op schade aan uw woning én uw gezondheid.

ER IS EEN OPLOSSING VOOR JE PROBLEEM

 oplossingen

De diversiteit in bebouwing in de regio is indrukwekkend. Door het uitdijen van de stad en randgemeenten worden er gebouwen geplaatst op een ondergrond die niet altijd even geschikt zijn voor woonhuizen of kantoorpanden. Daarom komt opstijgend vocht helaas vaak voor. Niet alleen bij oude panden maar ook vaak bij nieuwere bebouwing. Gelukkig is er voor vrijwel elk vochtprobleem de juiste oplossing.

Hoe ontstaat het en wat kan je er tegen doen?

 het ontstaan

De panden worden gebouwd op een fundering die weer geplaatst wordt op de ondergrond. Hoewel elke bodem in deze regio grondwater en optrekkend vocht bevat is dat niet altijd in dezelfde concentratie. Door neerslag kan de bodem nog natter worden. Wanneer dit niet dieper gaat, of niet opgenomen wordt door de omliggende begroeiing zal dit opstijgen in de bebouwing en krijg je last van opstijgend vocht. Dit is een vochtprobleem dat kan worden voorkomen bij zowel monumentale panden in de bouw als bij nieuwbouw.

Bij te laat reageren kan je in de problemen komen

Uiteraard staat het professionele team dat u hulp biedt met vochtbestrijding en altijd voor u klaar, toch beseffen we dat u niet altijd met een vergrootglas en droog doekje op zoek gaat naar vochtplekken en schimmelvorming. Hoewel het altijd beter is snel te handelen bij opstijgend vocht kunnen we ook bij ernstige vochtproblemen oplossingen bieden. We komen graag bij u langs om een grondige vochtdiagnose te maken en u vervolgens een oplossing op maat te bieden

Constateren bij je thuis om vochtproblemen te voorkomen

 constateren

Het kan lastig zijn om het te bepalen. Let bij uw woning, opslagruimte, vochtige kelder, garage, kantoor of winkel op vochtplekken tegen de muur. Meestal starten deze op de lagere etages.. Wanneer optrekkend vocht juist boven in de woning te vinden is kan dit komen door daklekkage. Dit kan een teken zijn van schimmelvorming door opstijgend vocht. Vraag vandaag je vrijblijvend offertes, diagnose of verschillende gratis aanvragen aan en kom de oorzaak te weten alsook welke garantie u effectief heeft.

Oplossingen door injecteren bij vochtige muren

Voor verschillende vormen van vochtoverlast en vocht zijn er ook verschillende oplossingen zoals carebrick tegen opstijgend vocht behandelen door vocht bestrijden.

Dit zijn enkele methodes om vochtontwikkeling zoals opstijgend vocht behandelen:

  • Een vochtwerende laag plaatsen om condensatie te stoppen.
  • Verwijderen van aangetast plamuur- of schilderwerk.
  • Vocht- en schimmelwerende verf aanbrengen.
  • Injectie met vochtwerende gel om verdere uitbreiding te voorkomen.

AANTASTING VAN FUNDERINGEN DOOR OPSTIJGEND VOCHT

Bij ernstige vochtproblemen zoals opstijgend vocht waarbij de integriteit van de fundering wordt aangetast is er wellicht een meer ingrijpende oplossing noodzakelijk als vochtbestrijding. Om onnodige overlast te voorkomen zal er bij op locatie eerst een analyse gemaakt worden. Neem voor meer informatie contact op met uw specialist en omgeving. Bel of vraag je offertes vandaag nog aan voor je werken en kom de oorzaak van vocht opstijgend te weten.

DRYZONE

Opstijgend vocht en vocht in je muur kan goed worden verholpen met de kitspuit. Dit product van hoge kwaliteit is eenvoudig leverbaar via Vochtbestrijding Snel en gaat iedere vorm van opstijgend vocht in je muur tegen. Breng in ieder boorgat of gaten aan en zie hoe het vocht in je muur langzaamaan steeds minder wordt.

Lees meer over dryzone