Vochtige badkamer: Oorzaken & oplossingen

Vochtige badkamer: Oorzaken & oplossingen

Problemen met vocht komen vanzelfsprekend met name voor in vochtige ruimtes in huis, zoals de keuken en vooral ook de badkamer. Gelukkig hebben we bij Vochtbestrijding Snel altijd de juiste oplossingen om vocht en schimmel in de badkamer weg te halen en nieuwe vochtproblemen te voorkomen.

Oorzaken van vochtige badkamers

Oorzaken van vochtige badkamers

Een belangrijke eerste stap bij het oplossen van een vochtprobleem in huis is het vinden van de bron van het vocht of de schimmel. Er kunnen meerdere oorzaken zijn, zoals bijvoorbeeld een gebrekkige verluchting van de vochtige ruimtes, te weinig verwarming of materialen die vocht absorberen.

Gebrekkige verluchting bij vocht

Zorg je niet voor voldoende verluchting, dan kan het water niet verdampen en blijft het als condens op je vochtige muren of plafond zitten. Hier zorgt het snel voor schimmels, die zich in de voegen en siliconenafdichtingen kunnen vastzetten. Het is dus van groot belang om nadat je de badkamer gebruikt hebt de ruimte goed te verluchten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om al tijdens het douchen het raam open te zetten .

Te weinig verwarming

Ook wanneer je badkamer te weinig verwarmd wordt, is het water en vocht niet in staat om goed te verdampen. Het vocht zal in je badkamer blijven hangen en is zo een goede voedingsbodem voor schimmel en andere vochtproblemen.

Materialen die vocht absorberen

Het is sterk afhankelijk van de gekozen materialen in je badkamer of ze vocht afstoten of juist absorberen. Poreuze bakstenen zullen het aanwezige vocht in de badkamer absorberen, waardoor je last blijft houden van een te vochtige ruimte. Hierin krijgen vochtplekken en schimmels de kans om welig te tieren, wat je natuurlijk het liefst wilt voorkomen. Het is daarom verstandig om in je badkamer met name keramische tegels en materialen van kunststof te gebruiken, die het vocht afweren. Kies je toch voor bakstenen in de badkamer? Laat ze dan vooraf behandelen met een speciale vernislaag die vocht en schimmel weert.

Vocht in de badkamer aanpakken met betere verluchting of een ventilatiesysteem

Zodra je weet waar het vochtprobleem zit kun je het gaan aanpakken. Hierbij zijn vooral betere verluchting, een ventilatiesysteem en een vocht behandeling bijzonder aan te raden.

Betere verluchting bij vocht

Door je badkamer vaker te verluchten kan het vocht sneller weg. Heb je gebruikgemaakt van het bad of de douche, laat dan nog minstens een paar uur het badkamer raam openstaan. Nog beter is de keuze om het raam continu open te zetten, zodat vocht direct naar buiten kan en frisse droge lucht altijd binnen kan komen.

Een ventilatiesysteem laten aanbrengen

Een ventilatiesysteem laten aanbrengen

Je kunt ook een ventilatiesysteem in je badkamer laten aanbrengen. Bij Vochtbestrijding Snel hebben we hiervoor alles in huis. Zo’n systeem zorgt voor een automatische verluchting, waardoor je vocht en vochtproblemen ook bestrijdt als je vergeet je raam open te zetten.

Behandeling van vocht en vochtproblemen

Kamp je met een vochtprobleem in huis? Contacteer ons direct en laat ons dit vochtprobleem en de vochtplekken direct aanpakken. Doorgaans kunnen de muren en plafonds goed gedroogd worden. kan dit niet, dan is het zaak om materialen met vocht erin te verwijderen.

Vochtige materialen verwijderen

Heb je last van schimmel en vochtige muren, dan is het belangrijk dat je deze eerst droog krijgt. Lukt dit niet dan zit er niets anders op dan de materialen te verwijderen.

Vocht verwijderen uit badkamer door ontvochtiging

Een vochtige badkamer is geen ontspannende ruimte. Een luchtontvochtiger verwijdert het overtollige vocht in de badkamer. Afhankelijk van de capaciteit van de ontvochtiger wordt dagelijks een grote hoeveelheid vocht uit de badkamer verwijderd. Een luchtontvochtiger is een goede oplossing voor langslepende vochtproblemen in de badkamer. Hoe langer het vocht in de badkamer inwerkt op muren en plafonds, hoe groter de vochtschade. AirSain is leverancier van compacte luchtontvochtigers voor het ontvochtigen van badkamers. Een dergelijke luchtontvochtiger heeft geringe afmetingen maar beschikt over voldoende droogcapaciteit om vocht in de badkamer effectief te verwijderen. Voor een volledig overzicht van luchtontvochtigers voor gebruik in huis zie: ontvochtigers.

Een badkamer of doucheruimte ontvochtigen

Als ventilatiemogelijkheden in een badkamer ontoereikend zijn - dit is het geval bij schimmelgroei en condensvorming - dient u het vocht mechanisch te verwijderen. Een luchtontvochtiger zorgt voor krachtige droging van uw badkamer. Een kleine overcapaciteit van de ontvochtiger is wenselijk om een badkamer voldoende te drogen. Vocht verwijderen in een badkamer is belangrijk voor het behouden van een hygiënische ruimte. Geen groei van schimmels, vochtplekken en muffe geuren maar een comfortabele badkamer met optimale hygiëne!

Plaats een luchtontvochtiger tijdens douchen of het nemen van een bad altijd buiten de badkamer. Laat de ontvochtiger nadien de badkamer drogen.

Prijzen voor vochtbestrijding in de badkamer

prijzen vochtbestrijding badkamer

Het is belangrijk om eens naar de mogelijke oplossingen en hun kosten te kijken. Zo kan een goedkoop ventilatierooster al veel betekenen. Dit kan al voor €17,50 tot €30,- per rooster. De damp kan dan gemakkelijk uit de ruimte ontsnappen. Andere opties zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een elektrische ventilator. Die kan variëren van €30,- tot en met €80,- per ventilator. De specialist die deze installeert rekent tussen €17,- en €30,- per uur. Als noodoplossing is het ook mogelijk om met regelmaat ramen en deuren open te zetten. Dit is een gratis oplossing. Bekijk hier de exacte prijzen voor vochtbestrijding in de badkamer.

vochtige slaapkamer